Učitelj

136 из школског живота =.

чини велике тешкоће за предавање, јер се морају објашњавати многе речи и реченице које се у другим школама не објашњавају, дакле мора се много више говорити. У том објашњењу они буквално и једнострано упамте речи које имају по 2—8 значаја. Примерима да то објасним.

1. Ја сам казао да је Св. Сава служио у Трнову у цркви на Богојављење. Кад сам питао те ђаке шта то значи служио 7 Одговори ми један: па звонио у звона, палио свеће, кандила, и т. д.

Ф. У песми „Цар Немање благо“ каже се: „Да сви њему поје

летурђија овог света као ц онога.“ Ја питам: јели то да се поједе летурђија. Он вели јесте. Ја питам: је ли она летурђија што се доноси у цркву. Опет вели да јесте. Шале ради, ја рекох је л то да се поје, као оно стока на Дунаву, он опет вели јесте. Он вели: свуд се поје ! 8. У упбенику ТУ раз. за науку хришћанску говори се о: «Погребу и васкрсењу Исуса Христа“. Ђак прича како је Јосиф молио Пилата да сарани И. Христа, па каже: „Јосиф је молио Пилата, да мало погребе.

4. Код чланка: Орао и лисица питао сам једнога шта је: то Орао; А он рече орао земљу. Друго и не зна!

ЊЕ

Искрице ђачког мишљења. Сматрајући де је корисно прибележавати различите случајеве и појаве, који се у школи међу ђацима. дешавају, прибележавао сам и сам неколико искрица ђачког мишљења. Саопштавам их, овом приликом, ради илустрације самосталног ђачког мишљења које се у њима огледа.

ж При читању чланка „Лупеж“ из читанке за П раз., упитах: Шта је то лупеж7 :

— Лупеж је кад нешто много луда — одговори Добривоје.

— Лупеж је кад много гусака зачу и лљупају крилима — рече Јанићије.

ж

Милан прича о Христовом рођењу, па каже:

— Кад нису нашла где ће преноћити, они су отишли, тамо доле“ у поље..... (Њему је поље истина „доле“, јер је село на високом брду, а поље под брдом. и он јеи витлејемско поље замислио према пољу свога села).

: ж

Причајући ТУ разреду о нашим последњим последњим ратовима.

са Турцима, у којима су участвовали и руски добровољци, упитах: