Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ РЦ

Одлучено је, да у одговору пошта изнесе садржину целог писма. УШ Пословођа изјављује, да му је немогуће да и даље врши савесно дужност пословође, пошто је оптерећен многим званичним и приватним пословима око увођења ручног рада, па моли Гл. Одбор, да га ослободи од ове дужности. Главни Одбор заблагодарио је г. Јовановићу на досадањем раду а на његово место изабрао је г. Косту Г. Крстића чл. Гл. Одбора. 1Х

Благајник г. Л. Ј. Обрадовић, прочитао је спремљено писмо, које би се упутило свим окружним начелницима; те да приликом рада на окружним скупштинама имају на уму и наше удружење.

Одлучено је, да благајник под повољном ценом нађе неког, који би му преписао писмо у 15 комада, па да га са потписом председника Глав. Одбора упути окружним начелницима.

Х

Уредник г. Станојевић чита писмо које је спремио да се упути друговима у унутрашњост, те да се упишу за чланове Учитељског Удружења ако то до сада нису учинили.

Поводом овог писма Главни Одбор решио је, да се упути распис свима учитељима у земљи. У распису би се у главноме унело оно, што је г. Станојевић напоменуо. 5

Деловођ, председник, К, Г. Кретић | _ Урош Благојевић

ХХЕУ Састанак 14 Марта 1898 године. ~

Били су: У. Благојевић, К. Глишић, Св. Вучовић, Мих. Станојевић, Јов. С. Јовановић и К. Г. Крстић. У

1 о Председник гл. одбора г. Благојевић извештава гл. одбор, да је у договору са г. Д-р Стев. Окановићем направљен распоред за низ предавања из научне педагогије. Па распореду ће предавања почети од 7. априла и трајаће 6. дана. Предавања биће у сали велике школе, а свако ће (предавање) трајати од 4—6 часова у вече. Па како су ова предавања од општег значаја за наше учитеље, то напомиње, како би било да се о ускршњем одмору позову и учитељи из унутрашњости на ова предавања" Главни одбор примио је председниково мишлење к знању. И одлучио је: Да се преко домаћих листова објави учитељству за низ ускршњих предавања из научне педагогије и да би требали учитељи из унутрашњости да узму учешће на овим предавањима, ако им материјалне прилике то допуштају. П Председник гл. одбора јавља, да има више утемељача нашег удружења, чија имена нису објављена свету на углед; па како је наша дужност, да, такве људе истичемо, и да им достојну хвалу одајемо, мисли, да би требало одредити једног члана гл. одбора, да то изврши.

48%