Učitelj

,

ЗА ШКОЛУ И УЧИТЕЉА 661

надзора буду потпунији и што савршенији, како би се цела ствар извела што боље и саобразније нашим приликама. Толико о увођењу надзора овако у начелу говорећи.

% У

На завршетку нека ми је допуштено, да у поштованих читалаца обновим у свести најглавније мисли из овога расправљања само са неколикд реченица.

Према данашњим нашим приликама, школским и државним потребан нам је сталан и стручан надзор, а он треба, да је у подједнакој мери и инструктиван и административан. Надзорници треба да су срески и обласни. Такав је надзор неопходан како с гледишта просветног тако ис гледишта државног. Такав је надзор најсавршенији а није најскупљи. Надзорници треба да буду богати искуством, добри практичари и у ошште са широм и дубљем спремом од оних које треба да упућују и надзиравају. За то су најподесније личности учитељи основних школа са проширеном педагошком спремом, који би право на постављење задобивали стручним испитом. Њих би требало да спреми за надзорнике држава, трогодишњим штудовањем на страни, и то од онога новца, који би држава и иначе издавала, кад бисмо сад одмах завели сталан надзор али са неспремним и нестручним надзорницима. Потпун сталан и стручан надзор требало би завести онда кад се надзорнички кандидати спреме за овај посао и кад положе надзорнички испит, а дотле би се могло. покушати и са привременим среским надзорницима на два, три места, да би се прибрало искуство за ову установу у нашим приликама.

Ж, ж ж

Ово су моји прилози за пројекте законске о преуређењу основне школе. Желети би било, да министарство просвете што пре објави пројекте, које је израдила нарочита комисија те да се и они претресу у јавности, да се чује свачије мишљење, па нека се избере оно што буде најпаметније.

о овајее се

УЧИТЕЉ 45