Učitelj

662 ЗА ШКОЛУ И УЧИТЕЉА

УЧИТЕЉИЦЕ И СТАНАРИНА

Учитељице наше, и ако са мањом спремом, имају, сва права као и учитељи. Ступањем у службу оне имају поред плате и право на стан и огрев у природи, или, у недостатку тога, пристојан додатак у новцу. То је њихово законско право. Закон не прави никакву разлику између њих и учитеља.

Члан 22. закона о основним школама каже: „где су муж и жена учитељ и учитељица у истом месту, онда они имају права само на један додатак“. Дакле у том случају учитељица губи једно. своје законско право.

Многи веле да, је то право и поштено. Њен муж, учитељ, ужива већ то право, па зашто и жени то исто давати, кад она већ то. поред мужа, као жена, има. И заиста, како изгледа, овоме се није. имало шта приговорити. Учитељ је био увек скроман у потраживању својих права. Учитељу само треба апеловати на патриотизам и његов усвети“ и „високи“ позив, па ће он пристати да вам што и од плате даде. Сам учитељски позив тражи скромност у свему, па иу овоме. Народ с муком и натегом и ово плаћа, па зар да му учитељ бар у томе што не олакша7 Учитељ је једина и прва интелигенција, у народу, па нека тај народ види, да га његова интелигенција у извесним случајевима и штеди. На сваки начин да је и законодавац био понесен овим мислима, кад је овај члан овако написао. И учитељи, спромаси, слегли су раменима и пристали и на то. По

Али сад да видимо, да ли то и за друге чиновнике вреди, Једна је учитељица била удата за једним вишим официром, командантом једне “наше тврђаве. Муж је њен имао све могуће додатке, па поред тога још и велики бесплатан стан у граду, а учитељица, г-ђа његова, примала је редовно додатак на стан и огрев из општине. — Друга је била удата за среског начелника. Муж је имао бесплатан стан, а и жена је се користила својим правом. — Трећој је муж био шеф поште и телеграфа. Он је с правом уживао своје право на стан и огрев, а жена је за то исто примала додатак у новцу. — Четвртој је муж био директор једне гимназије у унутрашњости Србије. Он је имао бесплатан стан и огрев у школи, а иг-ђа је се користила тим истим законским правом. — Петој је муж порезник, шестој цариник, срески лекар, писар срески и т. д. и т. д. И тако би могао да вам много и много набројим оваквих случајева. Али “ њих се није законодавац сетио. Имало се пред очима да није право. да учитељ углоби и гули народ са два додатка“, како ми један по-.