Učitelj

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД + 679

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

-

Расписи и одлуке г. министра просвете. У току прошлог месеца г Министар просвете упутио је ова два расписа основ. школа, од којих нарочито скрећемо пажњу на овај последњи који говори о установљењу ђачких књижница. Први је распис овај: Свима. основним школама -

Многи управитељи — односно учитељи — често мењају прописне спискове књига и намештаја и том приликом се често дешавају злоупотребе тиме што се која књига или ствар ненамерно или намерно изостави из новог списка.

( тога наређујем ово што иде: У

|. Ни у једној школи списак књига и намештаја, на коме треба да је потписан и онај, који је предао и онај који је примио ствари, не сме се мењати.

9. Где тих спискова нема, или су избрљани, поцепани нтд., ту ће се за сваку школу добавити већи број продисаних табака за ове спискове и сашити или укоричити за читав низ година, па ће сеу тај нови списак пописати из старога, па потписан од примаоца и издаваоца чувати у архиви.

3. Ако секоја књига поцепа или ако која ствар постане неупотребљива, то ће се о томе известити школски одбор, и он ће донети одлуку да се она урасходује. Тек по одлуци школског одбора и с повивом на исту одлуку моћи ће се каква књига или ствар У примедби. у списку урасходовати.

4. При увођењу управитеља — односно учитеља у дужност школски ће одбор, у самом списку означити шта је истом предато на руковање; а тако исто при разрешавању означиће да је исти све исправно предао којима је руковао, или поименце забележити шта није предао, како би се могла наплата тражити,

5. Свака нова књига или ствар уводиће се у списак одмах, чим се добави, и то под бројем који је на реду. Само оне ствари које се брзо троше (као креда, мастило итд.) неће се уводити у списак.

6. Списак књига водиће се одвојено од списка ствари и учила; а од списка књига одвојено списак књига школске књижнице (за учитеља и околину), а одвојено списак књига дечје књижнице, Министар просвете и црквених послова, Андра, Ђорђевић.

Други распис гласи: