Učitelj

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД 677

основних школа, и да се одмах приступи извођењу свега што је могућно и данас учинити, пре ових измена 5

2. Саставио је одбор, који ће да спреми пројекат законски о преуређењу основних школа, у који ће унети и све жеље пољопривреднога одбора и промислити како ће оне да се изведу. Овај је одбор радио пуних месец и по дана |у ванканцелариско време) и свршио је свој посао. Он је унео ! нов пројекат: да се нигде не може отворити школа без довољнога земљишта за школске баште и то у непосредној близини школе п да све досадање школе морају купити потребну количину земљишта.

8. Поставио је одмах наставнику за Пољску Привреду у Учитељској Школи у Алексинцу, у којој годину дана тај предмет није предаван.

4. Израдио је, те је општина алексиначка уступила потребно земљиште за башту ове школе, у којој се спремају учитељи, и одобрио за њу кредит од 5200 динара.

5. Наредио је, да се угледни планови за уређење школских . башта израде на картонама за зид и пошаљу свима школама;

6. Одобрио је и одобрава свима учитељима, који желе, сами или с ученицима, да иду на какав пољопривредни курс. |

7. Међу остале наставне предмете основне наставе, по новом уређењу, унеће и Ручни Рад у радионици и башти.

8. Отворио је још једну радионицу за Ручни Рад у Београду и одредио је у којим ће се школама у Србији још ове године отворити онакве радионице.

9. Ослободио је г. Јову СО. Јовановића учитеља на Дунавском Крају у Београду и уредника овога листа од редовне дужности му у школи, а оставио га само за Ручни Рад, како би могао што боље да се посвети увођењу ове новине код нас. -

|). Довео је у Ниш једнога од најбољих курсиста, како би се и у тој другој престоници још ове године отпочело с увођењем Ручнога Рада, и ако није време премештајима.

А оволико је доста па да се види, да се и у Министарству просвете живо ради ре само на унапређењу пољопривреде у нашега народа и увођењу ручних радова, него и на општој реформи осн. наставе у духу напредноме а према доказаноме искуству.“

1 Извештај ове комисије донели смо били у једној од рапијих свезака «Учитеља» од ове године.

УЧИТЕЉ 46.