Učitelj

514 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

(а задовољством примљено писмо будућих учитеља. Главни Одбор радо ће у свом органу штампати сваки рад ђака оне школе из које је и сам поникао. Деловођи пак стављено је у дужност, да о овом извести председника дружине «Будућности».

пП

Председник звишког збора г. Тадић јавља и по трећи пут Главном Одбору о образовању там. збора. Моли да му се пошљу дружинска правила. Чуди се, како му Глав. Одбор није ништа до сада одговорио:

За Главни Одбор постоје само они зборови, који положе улог. Правила се шаљу. Чланови нека одмах положе улог.

шШ

Г. Г. Вој. Стев. Шумкарац и Сава Шибалић јављају Глав. Одбору да раде за учитељску скупштину тему: «Критички поглед на програм данашње основ. наставе.»

Примљено к знању.

ТУ

Председник космајског збора г. Тодор Благојевић јавља. Глав. Одбору, да су оба космајска збора спојена у један, по правилима, удружења, и тражи од Глав. Одбора, да се један збор уништи.

Главни Одбор одлучио је, да у Космају постоји само младеновачки збор ка старији, са именом: космајски збор. А како је и сам г. Филиповић изјавио да жели, да се оба збора споје у један, онда тим самим одпада. други збор. О овоме да делововођа извести г. Благојевића.

ЛИ

Учитељ у Крњеву г. Адамовић јавља да ће за скупштину радити тему «Уучитељев рад у школи и ван ње». Е

Прпма се к знању.

У!

Председник левачког збора г. Милоје Спасић јавља глав. одбору, да има више учитеља у левачком срезу од којих је по два пута наплаћена повишица плате за рачун управе фондова, па да то не би и даље било, моли глав. одбор, да поради код управе, те да се пропишу уложне вњижице, где би сваки чиновник, који за рачун управе фондова задржи учитељу повишицу плате, потписао и своје име и са. таком би књижицом учитељ сваком могао доказати плаћени улог за управу фондова.

Решено је, да председник гл. одбора у смислу писма Гг. бизелћа поради код Управе фондова, те да се усвоје предложене кљижице.

УП

Бивши учитељ из Босне г. Ђорђе Симић моли за помоћ.

Г. бимић нема никаквих докумената, да је заиста био учитељ, за то му је препоручено, да то набави, и онда ће главни одбор учинити шта треба. ђ

УШ

Председник и подпредседник жичког збора јављају глав. одбору, да су узроком там. благајника дзли оставке.

Главни одб р решио је, да се акта упуте надзорном одбору на рад.