Učitelj

КРАТАК ПРЕГЛЕД 383

одбор је пређе слао нарочити акт о том сабору чешком, а слао је и нарочите изасланике „саборском просветном одбору. )

Ако до сад још нису чешки учитељи задовољени у захтевима, својим, уверени смо да ће својим радом извојевати што траже, јер су ти захтеви праведни. Ми им желимо скорог успеха.

Сем рада за свој бољи положај, чешки учитељи преко овог и преко неких др. својих листова сузбијају захтеве попова католичких и клерикала у опште. Јер, не знамо, по каквом праву по каквој памети. клерикалима се сад крајем деветнаестог века прохтело, да школу опет врате под туторство попова, као што је некад "било. Клерикална странка у Аустрији својим радом на политичком пољу успела је толико, да јој се по мало удварају и др. странке, па јој и нека обећања дају у погледу овог захтева за школе. Чак су сеу том о школу и учитељство мало огрешили и младочешка странка, што је учитељство јако увредило, јер је већина учитеља помагала ту странку. 5

Но учитељи чешки оне мрачњачке захтеве клерикалне јуначки сузбијају, и ми смо уверени, “да ће клерикали скоро увидети како је давно прошло време, кад је поп морао бити власт и'над школом, јер данас се зна, да треба сваки да гледа свој посао: поп цркву, а учитељ школу.

Осим поменутог, овај лист редовно прати проесветно кретање у др. земљама, нарочито у земљама словенским.

За просветне појаве у југословенским земљама редакција има сталног референта свог г. А. Јирака, учитеља, који. већ од дужег времена редовно прати врпску и ји књижевност, те је о нашим приликама, 1998 добро обавештен. ' : :

Пре кратког времена изашао је у том листу кратак извештај о нашим школама и учитељима од тг. Ј. Дика учитеља, који је о Феријама провео у Србији неко време проучавајући наше шкоде, а нарочито наше сеоске задруге.

Везеда ЏењејаКка орган учитељског друштва истог имена. Већ му је тридесета година, а излази сад недељно на, табаку вел. 89. Цена 3:50 Фор.

Лист је добро уређиван, у њему има ваљаних чланака и педагошких расправа, што се и може очекивати кад га уређују два одлична учитеља, К. Булир, управитељ основ. школе и свих прашких продужних занат. школа, и Ј. Доленски, писац многих дела, нарочито дечје књижевности.

Друштво учитељеко под именом «Беседа Учитељска“ сем овог ллста у току дугогодишњег свог рада „покренуло је више других учитељсоких установа. Неке од њих после су се развиле у јака засебна друштва. У том ово друштво 'има доста својих заслуга. Али им поред свега тог у последње време нападају га многи, па. и орган средишног учит. друштва. Неслога је потекла највише, отуда што друштво «Учит. Беседа» није хтело у савез учит. друштва, него је и даље остало засебно друштво. Ови опет из "овог друштва биће да то нису учинили, нешто што се у погледима, разилазе, али више због тога, што су. као најстарије учит. друштво, очекивали више поште од млађих. Старији су тражили првенство као старији, а млађи по садањем раду и савременијим захтевима. Биће, као и обично, ту и мало личних ствари: али шта било да било, тек познато наше словенско цепање, и неслога и овде се јавили.

255