Učitelj

384 КРАТАК ПРЕГЛЕД па

1 3: АЕ ЕН

Од неслоге и ми патимо, зато тим више жалимо што је и код браће своје видимо.

пењејаке Хоупљу недељни унет за учитеље и пријагеље школа. Уређује и издаје Ј. Крал дугогодишњи председник сред. одбора учит. Аруштава у Чешкој. Цена на годину 4:10 Фор. | ;

Лист се добро уређује и има, ваљаних радова и расправа педагошких...

базор1в ОСЊејек орган чешких учитељица. Излази један пут месечно на табаку вел. 8%, Цена 2 Фор. годишње.

Издаје друштво чешких учитељица, а уређује Е. Козакова учитељина. Као додатак има овај лист по четврт табака прилоге: «Материнска школа» (ва дечја, забавишта) и «(Школа жен. ручних радова.» Чешке учитељице увиделе су потребу да оснују засебно друштво, и покрену засебан лист, па бу то и учиниле. Можда је побуде те помогла и неслога која се јавила "међу чешким учитељима и учитељицама, 2 потекла, је отуда што једни друге потискује с места, учитељских.

Као што смо једном већ поменули, у Чешкој је обратно овоме како је код нас: Код нас учитељице потискују учитеље из мушких школа, а тамо учитељице и не мисле на мушке школе, него протествују што учитељи заузимају многа места У школама женским.

Овај свој лист учитељице уређују врло добро, чланци у њему ву ваљани, те би се по том наше учитељице могле и требале да угледају н% рад својих словенских другарица, тим пре, што су код нас одвећ ретко књижевни радови женскиња у опште, љз и учитељица наших напосе.

Хагод а Која лист за основне школе и народне учитеље, 3 У исто | време орган чешких учит. друштва за Шлеску. Излази у Моравској, у Вел. Мезиричу под уредништвом Клемента Давида два пут у месецу на о Таб. вел. 80. Цена 3 тор. годишње.

Лист овај се уређује врло марљиво, садржина му је ваљана и обидата. Поред разних расправа и чланака педагошких, овај лист има редовно одељак «Преглед педагошки, политички“ и социјални» у ком кратко саопшштава и пропраћа све важније појаве у својој земљи; а за појаве про-_ светне ван своје земље, има такође сталне рубрике, у којима на првом месту прати важније просветне појаве у словенским земљама, па онла у свима другим. Све важније просветне појаве у Србији, пропраћене су у овом листу, према извештајима који излазе у нашем «учитељу.» (А, као што смо саопштили, из нашег листа преведено је ненолико чланака). :

Као додатак листу излази месечно једанпут на два листића «рогу гадсе», збирка врло корисних бележака и упустава из привреде домаће економије, и др.

Ко би од наших учитеља желео да прима који чешки педиг. лист,. можемо му најтоплије препоручити лист «Магод а Скоја.»

Д. 3: |.