Učitelj

306 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Школи је у интересу да се рђава деца одвоје од деце добре. |

Учитељима. је у интересу да им се скину с врата они, који највише посла и муке задају и њима и добрим ђацима њиховим.

Родитељима је у интересу да буду одвојена деца, која њиховој доброј деци у школи сметају, рђаве примере дају и често на рђаве путове наводе. Е

То је у интересу свију, то је потреба коју нико спорити неће. Али, кад је нико спорити неће и кад је она очевидна потреба, онда је не одлажимо више. Ко делом, ко саветима и објашњењима, али сваки нек помаже мисао:

За обичну децу обичне школе, за децу напуштену наро-_ чити заводи, нарочите школе интернатски уређене.

Дајте такве школе, да не морате подизати и издржавати одвратне тамнице. | |

То је данас једна озбиљна и прека потреба наше школе и просвете, наше наставе и васпитања, наше домовине и деце њене. Д. 3. 1.

УЧИТЕЉ КАО ВАСПИТАЧ ПРЕД ДАНАШЊИМ НАСТАВНИМ ПРОГРАМОМ")

Жеље су људске безграничне а снага ограничена, С тога ваља жеље према

снази поткресати. Русо. Какву важност има школа за образовање и васпитање ученика, то је познато не само учитељима као васпитачима, и најглавнијим факторима, већ сваком писменом и обравованом човеку, па баш и, оним неписменим — ако не оно-

1) У овој расправи изнели смб главне ствари о самој расправи неупуштајући се у групе, које су претрпане у нашој основној школи, и које су по нашем мишљењу један од главних узрока, што напредак наставе није онакав какав треба да буде. То смо учинили из разлога тога, што по нашем мишљењу нема готово ни једног предмета у нашој основној школи, у коме нема непотребних ствари, и према томе мислимо да би требала да буде расправа за себе, која би имала своју целину.