Učitelj

81: : РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

као васпитачи који се баве васпитањем ученика нижих школа, не би требали пропустити прилику, а да не кажу: „да је овај материјал, који се данас предаје у основним школама, врло нагомилан и у неколико некорисан.

Да бисмо ово потврдили, послужиђемо се речима једног савременог педагога, који вели: „Они, који мисле, да овакав материјал може бити у основној школи, тај личи на ону малу децу, која пружају руку, да скину звезду с неба.“

Сви они који се баве тим послом уверили су се, да је једно велико зло и по наставу и по васпитање, ова оволика и оваква претрпаност у нашим основним школама.

Да би васпитач могао да утиче на своје васпитанике, мора да влада и неопходним особинама за утицање.

У свакој прилици учитељеви односи треба и морају да су родитељски према васпитаницима. -

Сваки васпитач треба да се одликује самосталношћу, правичношћу и љубављу према васпитаницима. Васпитач ни у којој прилици не сме 'исмејавати васпитанике, него у исто време дужан је да се са, највећом пажњом односи према свима невољама и тешкоћама васпитаниковим..

Даље, васпитач не сме бити прек и задавати деци страх, већ мора бити одан и вазда љубазан, како деца не би сматрала васпитача као тиранина, већ као њихова помагача, који им помаже, да би до неког циља дошли.

Који учитељ хоће и мисли строгошћу и батинањем да, дотера свога ученика — греши, и то не мало, већ исто онако, као кад би нешто тражио што је немогуће т.ј. што никад не би могао добити! —

Строгошћу васпитачевом и батинањем, деца постају: расејана, бојажљива, заборавна, — тако, да се најдаровитији васпитаник таким радом може дотерати да буде: расејан, бојажљив, забораван итд.

__ Велика је манија у опште код васпитача, што су махом многи навикли сваки час и за најмању погрешку кљуцати дете, а нарочито по глави. / |