Učitelj

592 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

И

предмета у настави. Што смо и број предмета узели разлог је у факту који се опажа како поступно предмет по предмет по својој важности и замашности улази у опште обрађивање код свих наставника без равлике квалитета, а, нарочито кад се доводе у везу да су школски надзорници обраћали пажњу а и министар у расписима, усредсређавао оцену успеха из срп. језика и рачуна за тим на народну историју и земљопис а за тим на остале предмете.

Остаје нам да проговоримо коју и овој деценији, 1890 — до наших дана.

Првих година ове деценије могли осмо опазити само продужење прошле. Основна школа је у овој деценији, услед колебљивости других прилика, ишла путем поступања усавршавања у настави с једне стране а с друге настало је доба извесног сталожавања, и традиције која би могла добити назив меканизам очигледне наставе.

И ако:ово звони мало чудно нек нам се не замери што је ради историјског поретка у излагању потребно и ово додирнути, у толико више, што он неће имати трајне вредности јер се после њега јављају појаве које ће га сузбити. о Тај меканизам као и традиција у предавању резуллат су једног стања у развитку наставних метода у непоосрелној промени — резултат школовања и њеног живота а и живота наставника у школи и ван ње. Тај меканизам може се обележити другим именом: површна примана метода очигледне наставе — метода само са опољашњим знацима, очигледности а, могла је наступити из ових стварних нозгода: често великог програма за основну наставу аи честих премештаја, наставника основних школа.

Начин те наставе површан је и одликује се брзином | саопштавања научног материјала, за тим вештачким излагањем и концентровањем тога материјала како би се службени успех приказао на крају године. Приказивању оваквих успеха по свој прилици је узрок у ономе што је се по