Učitelj

394 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

бодити па им дати да буду самостални учитељи привредних знања скупив се на једно, два или чак и три места, у срезу. :

Овде смо при крају излагања историјских цртица о том како је и колико уведена у живот код нас метода очигледне наставе; колико је предмета њоме обделано методски а колико је то примењено у пуном смислу те речи а колико у мањем обиму; најзад, који су предмети тек отпочели да се рационалније обделавају: цртање, гимнастика, ручни рад и пољ. привреда и којима такође треба „доста времена да се у самом животу школину усаврше и постану лака техника у рукама наставника.

_ С обзиром на први одељак у којем смо, по нашем налазењу испштали одречне погодбе (стварне погодбе! за успех метода очигледне наставе имали бисмо на завршетку овота чланка прећи на још општија посматрања, из којих би тачније себи представили мисао-о правом остварењу тих метода у животу школину. И ако примена. метода, између осталога, зависи од наставника, његовог карактера. (а знања и од унапређења методике извесних предмета, ппак је и од теоријске и практичне важности задржати се на правом значају метода — а то је на питању о спољњој пи унутарњој очигледности. #

Поменусмо мало пре меканизам очигледне наставе. Ми омо навели и узроке његове у развитку примена метода очигледности. Ако се задржимо на оном Ффакту по којем се наставник могао оцењивати за непуна 1 месеца рада — онда ће сваком наставнику бити потпуно јасно шта значи спољна очигледност у настави. То значи (према, нашем охватању) да се очигледно излагање и представљање задрже само на спољним Фактима без дубоких исправних утисака који долазе када се тихо и поступно испитају делови и њихна узајамност у даној целини.

Спољна је очигледност дакле нека врста непотпуне употребе наших чула и брзих закључака. Она је лакша