Učitelj

(зЈ сл

СТВАРНЕ ПОГОДБЕ 8

али су јој и резултати од лаке вредности. Њим се постиже онолики успех колики и лош кројач који шије и саставља целиву, размакнутим шавовима. Унутарња очигледност означава нормалну употребу свих наших чула 1. ј. свестрано и поступно посматрање фактова и пажљиво испитивање узајамних односа т. ј. што пространија индукција, Факата, што више упоређења и тражења разлика. То све значи што савршенија примена логичких метода услед чега се морају што чешће прелиставити уџбеници психологија . и логике, — проучавање методике а тако исто живо и будно праћење педагошке књижевности у опште.

Све ово треба да има ове резултате: да се очигледност оплоди са логиком и нод наставника и код ученика; да се код наставника изврши један велики психолошки процес а тај је: тежња да се у својем личном развитку што пре дође до периоде савршеније интелектуалности, критичког малшљења,. и гледања на ствари а изађе из периоде узаног посматрања и наглих и непоугданих закључака што се нарочито огледа у првим годинама рада.

Да бисмо што јаче оправдали овај последњи захтев налавимо да је на својем месту довести га у везу са нашим.

друштвеним погодбама које много више изискују праву и дубоку примену него што је то некад било. КЕ

Да докажемо дакле да су наступиле те опште потребе пуној примени и спољне и унутарње очигледности.

Ово распростирање је последица како општих тако и посебних узрока —- у самом друштвеном животу и у школи и њеном. животу. Ови посебни узроци изнесени су посебним (и ако кратким) развитком примене саме очигледне

(наставе коју смо изнели у једном повећем периоду времена у којем има више од четврт века (скоро 30 година). У овој еволуцији, нама изгледа, находи се жива слика тога. усавршавања као и ова обележја. која то утврђују.

· Узмимо само за упоређење ове Ффакте: у деценији од 1870—80 имате с једне стране већину наставника који нису