Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 365

Прво, није истина да је министарство прописало нагиб слова. Бар мени нија о томе ништа познато, а не верујем, да је и једном учитељу о томе познато. :

- Друго, питање о усправном писању није ни у најобразованијих народа јоште решено, нити га је новија наука потпуно усвојила.

Треће, ја сам усвојио овакав нагиб као физиолошку потребу руке и ока при писању, а како сам ја сазнао да је то потреба и да да је овај нагиб лакши од усправног и много ковог, то нећу да казујем критичару, коме су мустра за писање. одбачени и застарели прописи наше основне школе, и који ме напада што сам од сувише косог (459) подигао нагиб близу усправног (809) и који би ми опростио, да. сам подигао још па 10 на о О

Ако му треба и ако уме, ,неку и он истражује, па ће се уверити. Но ако св он и не увери, ја ћу му рећи, да ова моја ориђиналност, овај нагиб од 809 има будућности.

Критичар ме напада што сам у буквар унео нове црте, из којих се пише ново непознато слово. Ја сам знао да се те црте стављају у «Упуство“, али сам знао и то, да је већина наших основних школа ба четири разреда и да ће бар ученицима [ раз. тих школа, као и слабијим ученицима подељених школа бити од користи, кад забораве како се пише које слово, да то нађу у буквару. Је ли то тако страшан грех да г. критичар мора овако тужно узвикивати :

„Овака самовољна 'практика није дозвољена чак ни кад би је г. писац примењивао на својој сопственој деци, а камо ми у јавној настави. И то, тај је господин одређиван за надзорника основних школа, да упувује, да надгледа и оцењује рад онога, који то без сумње ради боље од љега.) =— А сиромах Станојевић гледа и кипи, кипи од пакости и жалости. и не кипи зато што он не може надзорник ни једном бити, а закон се измени, него кипи од жалости за наставом! -

Како је критичар непажљив и неправичан према моме раду види се најбоље из онога: што за Словарицу каже да је прави плагијат, " (јер, вели, има 18 слика и речи узетих из Чутурилова буквара. А за, мој буквар каже, да ву све слике сем слике сена узете из Чутурилова буквара и да је г. Чутурило ишао и протествовао код г. министра просвете, тражећи да ми се забрани штампање буквара, јер је, ваљда, књижевна крађа.

Да читаоци виде у колико сам се ја послужио букваром г. Чутурила ја износим прикупљене податке о томе:

1 Вукићевићев буквар (онај, који се употребљавао пре г. Чутурилова) има ове основне речи: оно, столица, нож, евењка, игла, ашов, перо, табла, шешир, гусле, чаша, лист, мачка, љуљашна, њушка, хрт, жаба, змија, риба, јарац, уво, дрво, црква, ћупа, коњ, венац, буре, ђак, џамија, фес.

Џ. Прво издање г. Чутурилова буквара има ове слике: ос, пон, сноп, топ, ат, ласта, штап, во, звоно, уво, кола, рука, екбер, гусле, игла, чаша, мачка, љуљашка, њушка, буре, јагље, ЧЕД дрво, хрт, жаба, фес, ћуран, ђак, џамија.

Нека сравне читаоци, па ће се верни да, је г. Чутурило узео из Ву- ; кићевићева буквара пола основних речи и слика —- дакле равно 15.

ПЕ. Најновије издање г. Чутурилова буквара има ове основне речи: ос, нов, поп, топ, ат, ласта, штап, во, звоно, уста, кола, рука, ексер, гу-

УЧИТЕЉ 94