Učitelj

72 = ј РАСПРАВЕ и ЧЛАНЦИ.

кућу нужним потребама снабдевати. Врло тугаљиво је и непријатно кад и обичном виромаху, а камо ли учитељу, изненада ко год дође. Доведе га у велику неприлику. Учитељ са добром платом прави је домаћин, има свега што му треба, и у стању је увек човека дочекивати без икаква женирања и јурије.

Учитељ као домаћин мора лепо, у слози и љубави, живети са свима својим укућанима, а тако исто и његови у кући међу собом. Ако се негде, по несрећи, баш не може живети тако, онда — у интересу његовог ауторитета, — мора се пазити да се бар то не види и не зна.

ТУ његовој кући не треба да се чују грдња, псовка, свађа и непристојне речи. Пела његова кућа мора бити пример учтивости, памети, доброг владања и лепог понашања. Дакле, као домаћин мора пазити на васпитање своје деце.

У његовој кући мора да буде све чисто и увек све у свом реду. Ако не може бити све ново, бар нек је све чисто. Кад обичан човек уђе у учитељеву кућу, треба да види бољи ред и чистоћу, него што је у његовој кући. За осуду је, и мизерно је, кад су учитељева жена, деца и кућа прљави и нечисти, и кад му је у кући неред.

Учитељ као домаћин мора бити тачан у вршењу своје домаћинске дужности, као год иу вршењу своје школске Дужности. — Да је на време код куће, да се брине за будућност своје деце, да у својој кући и башти ради и он, да се рада не стиди и не либи, да буде штедљив, да води бригу кад је чему време, да се ради и за оставу спрема, и т. д. |

Мора бити гостољубив. СОтранца и путника, газду и сиромаха, знана и незнана, и он је дужан у свој дом "примити, као и сви други добри људи. За осуду је оно, што по неки учитељ или учитељица неће да позову ни да приме ниједног сељака у кућу. То људи примећују,