Učitelj

594. РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

ЗНАЧАЈ ДОМОВИНЕ

за духовни живот људски“

Домовина — како је пуно драгих успомена у овој једној јединој речи! Она нас преноси у ову милу собу, у којој је стајала наша колевка; у ону милу варош или село, где смо детињство провели; у она поља и шуме, које су биле сведоци наших првих осећања радости и жалости у блаженој, срећној младости, и буди хиљадама златних успомена, које као каква музика пролазе кроз нашу душу. Истина је цела, да нам божје сунце никад више не засија онако лепо, као онде, где нас је први пут огрејало.

Ко је пак заборавио, или ко није никад осетио, како је слатка домовина, тај би морао посматрати нашу младеж како нестрпељиво очекује и броји недеље и дане до краја школске године; како првог дана школског одмора жури из школе; како с веселом песмом иде кући и поздравља као старе познанике: свако дрво, сваки брежуљак и поток свога места; како јој је најбоље дома, у очевој кући. Тај би требао да чује како у песми тужи онај, који се одваја од куће полазећи у далеки свет. Давле, ко не зна шта значи домовина, тај нека запита оне сиромахе, који, да би у туђини срећу потражили, остављају место рођења, како је њима тежак растанак од куће, драгих суседа и милих гробова. Тај би се требао сетити оних дирљивих туговања, у којима песник опева растанак.

Било да су тамо голе стене, или ледени север, или пешчана пустиња где си ти бели свет угледао, то ћеш опет бити за сва времена, до века, везан за те стене, или

#) Извод из књиге Ог. Кал Гапеб-а : „фе Ведештиве дет Неппаб Таг даз гејзцсе Геђеп дез Мепасћел“.