Učitelj

ЗНАЧАЈ ДОМОВИНЕ

597

што многи људи скоро целог живота гледају на свет кроз наочари својих младалачких назора, својег домаћег круга мисли. Такође што се тешко остављамо предрасуда, мисли, навика, које су на нас пресађивали извесни друштвени кругови. Ми врло често меримо ствари изван нас мером извесних религиозних или политичких идеја које су производ времена у коме смо одрасли. Како ми на свет гледамо, тако нам он и изгледа, т. ј. какве му ми мисли истављамо, према томе исти и аперцепишемо. Па и сами апстрактни појмови, научни, Философски системи, као и најидеалније творевине вештина, које су производ најслободнијег лета уобразиље, показују земљиште на коме су постале и друштвене кругове, из чијег су се духа развиле. Обично бива да се наш најранији материјал представа тако тесно спаја с доцнијим, тако се чврсто и нераздвојно. заплеће са свима другим круговима мисли, да наша мишљења и осећања, наше жеље и хотења добијају свој властити тон и индивидуално обележје.

Ове досад наведене чињенице биле би саме за себе довољне, па да се разуме зашто је човечје срце тако чврсто везано за домовину, зашто је човек увек воли.

Свако путовање, свако ново место живљења, као и пут кроз цео живот, дају нам успомене на дотична места и остају трајно у свести, јер су били неми сведоци наше среће или несреће, наших осећања и вољиних одлука, наше сумње и борбе, жеља и намера. Што пак важи за друга места, то се може далеко више рећи о домовини. Ту није само неколико усамљених предмета који говоре о прошлости нашој, него мноштво успомена на блиском простору заједно, и на коју год страну погледамо, све нас опомиње на наше срећно весело детињство. Ко није осетио, како живо осећање на кућу у којој смо се родили износи пред нашу душу слику драгих родитеља са свом.

ЊИХОВОМ бригом и љубављу, како нам свако местанце и УЧИТЕЉ 95