Učitelj

600 РАСПРАГЕ ПО ЧЛАНЦИ —

становник умерене зоне. Овај последњи је у много богатијој природи, у разноликијој промени годишњих времена и у много живљем саобраћају с људима. Данас ћемо видети, да се разликује како обим, тако и садржина њихових представа. Тако, на пример, Гренланђанин у својим песмама и причама врло ретко говори о земљи као извору биљног живота; њему нису као нама зелени брегови и долине, цвећа и џбунови, ливаде и потоци, извор небројене радости. Жели ли он потражити земљу која ће га задовољити, то он иде даље на север дотле к обали, где се лед не ломи. Њему чини изобиље у сланини и месу више радости, него топли сунчани зрак, пољане и шуме југа, без којих ми не бисмо могли живети. Море је његова домовина и оно, које олује покреће и које је свуда ледом покривено, чини средишну тачку његових мислиин осећања, позорницу свију догађаја у причама. Зато он најрадије прича о црвеном морском коњу, белом медведу и другим опасним непријатељима.

Како пак сасвим друкчије мисли и осећа човек с југа. Како сасвам друкчије утиче увек ведро небо, блага клима, веће богаство биљака и животиња на становника грчког и италијанског полуострва! Њихова се душа не пуни сликама мраза, укочености и жалосне пустиње; не храни се овећањима плашње и страха од природних сила, него жаром боја и хармонијом облика, красотом и мирисом цвећа. Зато је и народно осећање њихово пуно ведрине.

Овај посебни утицај положаја и каквоће домовине на духовни живот, какав смо видели на људима из противних зона, може се показати, и ако у слабијој мери, и на становницима једне исте земље. Овде чини разлику најпре вертикална подела (висинска разграна): друкчије мисли и осећа син планински, а друкчије онај из широке непрегледне равнице. -

ма о А а ак. 3