Učitelj

КАКО СЕ ИЗВОДИ ДАНАС ОСНОВА За НОВИ БУКВАР 618

друго до две рачве једнога истога стабла, најбољи доказ имамо у пстоветном поимању важности говорних елемената за само писмено говорење, што је — као што смо већ једном нагласили — искључива својина новога метода зглашавања,“) који је назрео још Коменски а нарочито Валентин Икелзамер, тај дубоки мислилац, који још пре д п по века „са стварним разлозима и са позитивним предлозима“ онако смело устаде „против неприродности и нецелисходности метода срицања“ — како вели г. Чутурило на страни 20. своје Елвментарне писмености.

"Битна пак разлика међу овом браћом јесте у самом начину долажења, до преко потребних појмова о говорним елементима што се зову гласови, а без којих се не да ни замислити успешно увођење у саму суштипу писменога говорења.

И док Жакото акцепирајући по свој прилици мисли Валентина, Икелзамера, који још 1584 године у своме спису: „О правом путу за научити читати“, рече: „Ко жели да сам собом или од учитеља, научи лако и брзо читати, тај треба да, противно досадањем обичају, учи слова аз, буки, вједи из речи и из говора, азне из речи. из аз, буви вједи, као што је то до сад био обичај. Он нека, то чини овако: нека слуша и нек пази на променљиве и различите делове једне речи; и колико променљивих и различитих делова или рласова у тој речи нађе, толико и слова она има““) — Док велимо Какото. акцептрајући мисли овога не само дубоког, но за што шта п не надмашног — мислиоца, препоручује као јединњ пут за давање појма о гласу анализу говора; — дотле опет Стефани налазећи свакако ослонац у мислима онако великога педагога какав је неоспорно Амос Коменаки, који по Чутурилу „препоручиваше да се писмена споје са сликама животиња, које глас тога писмена могу да пропзвађају““) — истиче као срество за постигнуће жељене сврхе подражавање природним звуцима. — „По његову се методу „дувало“ као ветар (х—х— ), „вујало“ као пчеле (8-–8—8), „режало“ (р—р—р) као псето, „мукало“ као крава (м—м —м), „бубњало“ као добош (6 - 6 - 6), „сикало“ као голуб (с—с—с) и „гакало“ као'туска (г—1т— 1); продражавали су се гласови свију животиња, али да је коме пало на ум да подражава гласове људске и да детету престави, да су ти гласови саставни делови људскога говора, п да су им извор и ковница уста детета, то се није нико сећао“ ##8)

%) Елементарна писменост страна 20; +») Исто дело страна, 19. #"#) Елементарна писменост страна 50. и 51.

УЧИТЕЉ . 36,