Učitelj

· ИЗ НАРОДНЕ ПЕДАГОГИЈЕ 615

да му преда плач. То се чини овако: Кад некој жени дете много плаче, она га у вече изнесе пред кућу и окренв оној кући у којој се види светлост, а у истој има мало дете, па рекне три пута: „Тамо плач, а код тебе мир и сан.“

Породиља „не ваља“ да задоји дете пре, него што се за исто узме водица, којом треба да се умије и мало пије, за тим дојке да окваси. Ово се ваља за то, да не би ускорила са другим дететом, а и да би дете имало доста млека,

Највише матере пазе, да се новорођенчетове пелене не затекну на пољу после НЕ заласка, јер — како веле — после дете неће да спава.

Ако дете много плаче и неће да спава, по неке мајке умивају та на овај начин: Напуне уста водом, којом угасе жив угљен, а оном заоставшом водом умију дете по лицу.

Прва пара, којом се новорођенче дарује „ваља“ да се чува, а за остале (ако их буде још имало) да се купи неки суд (обично лепа чаша).

Новорођенче купа мајка свако јутро у умерено млакој води. Да ли је, вода добра за купање, матере пробају ручним прстима. У исту воду увек успу мало водице. Тако раде докле год је има. Пода дете простиру какву пелену. Пре него што ће дете положити у корито, оквасе му истом водом прво главу, па после леђа. Џри купању употребљавају „чист“ сапун, којим измивају нарочито главу детињу,“ После купања намажу га чистом свињском машћу, па затим избришт, каквом старом пеленом и повијају га у чисте пелене. Купање дерета траје обично по четврт сата. — Вода за купање „ваља. се“ Ла је из неначетог суда и да је свежа (тазе — Фришка).

Новорођенче и породиља „ваља“ добро да се чувају да не падну на „зле очи“. Тако, ако би породиљу, после порођаја, снашли тешки болови, или, ако би јој дете много плакало, онда се то сматра да је од „злих очију“ и одмах се траже бабе, које против тога знају да бају. -

Ако се дете (нарочито женско) роди „с кошуљицом“ (постељицом) верују, да ће бити вештица и да ће: имати „зле очи“.

По неко новорођенче јако стеже мајку устима за сисе (пра дојењу), због чега ова и болове осећа. За њега се каже, да пма «бабице“ „бодље“ или учокље“, и у том случају одмах се траже бабе, које од тога знају да лече. Противу тога, по неке бабе, узимају јако сирће, зејтин, чивит и бели лук, па том смесом трљају дете по устима.

36“