Učitelj

752 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ |

Кад би се ови уморили од трчања и стали, онда им је он казао да је то значај тачке; да не бисмо се уморили, морамо у читању стати и предахнути. На успореном или убрзаном трчању око стола, он им је објашњавао све знаке читања. Знак чуђења или узвикивања (!) објаснио им је тиме, што је једнога од ученика, који су трчали око стола, изненада ударио прутом по мишици и овај од бола узвикнуо : јао! Чим је ђак Јаокнуо, одмах га је зауставио, “ окренувши се деци, радосно узвикнуо: „ето, децо, то је усклик... јао!“, и предавање о знаку чуђења и о врсти речи, што се зове „усклици“ или „узвици“ стављено је на дневни ред.

По најбољем мишљењу и разумевању ми налазимо. да је ово млаћење и замлаћивање, управо лудачко ачење....

Оваких ачења и замлаћивања има и данас пуно у нашим школама. Или, зар се може разложно правдати оно данашње усмено рачунање по основним школама са, комбинованим задатцима2 Деца рачунају и решавају усмено неке једначине с празним и пуним кесама ; рачуна се са стотинама хиљада динара и златника само у једној кеси, птд. Запитајте ту децу: колико им отац или задруга плаћа. пореза и на шта се пошменце то плаћа; колико оваца, Коза и крава музу; колико се од муже. добија дневно млека; шта би се све од тога млека могло начинити, и колику би вредност у новцу све то износило, — то вам ни један ђак неће умети одговорити.

У Једној ревизији основних школа извео ме је из такта један учитељ, те сам, при свој својој живој и тихој нарави, морао изаћи из граница такта и лепога понашања. Извео ме је из такта баш на испиту из рачуна, кад је почео да задаје једноме ученику ЈУ разреда овакав задатак: „Неки човек купи један плац који. је дугачак 85 м. а широк 45 м. Оваки квадратни метар платио је по 3,5 динара. На томе плацу подигао