Učitelj

792 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

боумну децу могу препоручити тамо, где се ништа боље не може да установи, но ипак су сви разреди до извесног степена корисни, јер народну школу ослобођавају од елемента, који јој кочи напредак, и по могућству се труде да помогну умном усавршавању слабоумних.

Од већег су значаја школе за малоумне, које примају већи број деце, и које су подељене на два или више разреда. То даје могућности да се не само споје, у једном разреду, деца, која су једна другој блиска по природном дару, без обзира на године старости и полне разлике, него и да се одреде одељени часови, из разних предмета за децу, која за тај предмет имају једнаке способности, независно од разреда у коме се деца налазе. На тај начин образују се, сем обичних разреда, још и разреди по предметима, што учитељу знатно олакшава посао. Такав је ред владао у гимназијама до ХУЈШ века и састајао се у томе, да је сваки ученик припадао разним разредима, са обзиром на његово познавање овога или онога предмета. Олична деоба ђака по разредима најумеенија јеу школама за злабоумне, по томе, што ву у те деце једнострано развијене поједине способности. Гако, нпр. многа деца која показују нормалну способност према читању, не могу да разликују бројеве од 1—5 или чак од 1—8, или на против, премда је ово последње ређе.

· _ За слабо обдарену децу из нижег и сиромашнијег слоја друштвеног, где су отац и мати принуђени да службом или надничењем зарађују хлеб, и где правог породичног живота врло често и нема, где деца немају никаквог надзора и здравог васпитања, нити их ко ма у чему било. лоучава да буду од користи, -— за такву децу, дакле, најприродније и најцелисходније уређење јесте: пансионат. Ако у настави школа и може стајати упоредо са пансионатом, ипак у васпитању или завођењу практичног рада она је много нижа од њега.