Učitelj

4356 - РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

новницима просветне струке, нарочито онај постао озбиљним, који је истакнут установљавањем метеоролошке мреже у Краљевини Орбији; како је вршење дужности у метеоролошким стацијама у последњем времену пало на терет према броју стација највише учитељима основних школа, која је дужност услед поступно све строжих расписа Гг. министра просвете постала озбиљном, — то ме је г. надзорник понудио, да држим на овом збору једно корисно предавање о важности метеорологије и користи од метеоролошких установа, којој сам се понуди г. надзорника радо одазвао, јер сам имао на уму да ћу овим путем српској метеорологији ма и најмању услугу учинити.

У нашој метеоролошкој мрежи пма, стација Ј, П, Ши ТУ реда, а о дужностима. руковођа стација последња три реда јасно је до скоро најмањих ситница изложено у Мет. Упутствима од г. Милана Недељковића, професора Астрономије и Метеорологије на нашој Великој Школи, директора Опсерваторије Велике Школе и шефа целокупне наше метеоролошке мреже; с тога на овом збору и не мислим о овим дужностима говорити. Али како је у метеоролошким посматрањима савесност у раду неизбежно потребна, јер без исте не би посматрања имала вредности; како је за савесно вршење ове Аужности преко потребно жртвовање комодитета у времену, а за све ово на првом је месту преко потребна добра воља, — то имам намеру да најпре проговорим о важности метеоролошке установе ни о њеном смеру, јер кад није познат смер радње и важност њена, онда не може ту бити ни добре воље, а без ове је савесност у раду стављена под сумњу. Зашто сам намеран о самој важности метеоролошке установе да говорим, дало ми је повода, што знам да има доста њих по свима елојевима интелигенције који би хтели да потру важност метеорологије. С тога молим збор да ме саслуша.

У атмосфери збивају се разне појаве, као промене у температурп, ваздушном притиску и влажности, ветрови, промене наоблачености неба, падежи и водени талози. Целокупно стање атмосферско, које се у извесно доба на истом месту затекне, одређује каквоћу онога, што наш народ назива временом, које може бити лепо, ружно, тихо, ветровито, оморина, мочарно, магловито, кишно пт.д. Ну и ако је каквоћа времена променљива, ппак се опажа у току целе године и току низа година на појединим местима земљине површине, нека сталност у тим променама, која зависи поглавито од. географског положаја места. Тако се приморје одликује благошћу дета и зиме, а то због воде морске, која се услед своје велике специФичке топлоте споро загрева а споро и хлади, док су на копну,