Učitelj

| ПОИХОЛОШЕО РАЗВИЋЕ ПОЈМА „ЈА“ Е 807 ____-_________ Ано ан О ОМА И Н

Премда је у ово доба живота општи осећај најважнији и игра највећу улогу и даље, то опет, у младу и слабачку детињу свест струји и придолази толика разноликост утисака да ту већ постоји могућност, да се створи и поникне извезна супротност између субјективног и објективног пола, између организма и спољашњег света, Као год што осећај пријатности и непријатности, као што општи осећаји и осећаји покрета, због све веће супротности према спољњем свету, долазе у све јачој, опредељенијој Форми, исто тако и утисци који су примљени из спољашњег света бивају све одређенији, све силнији. Утисци светлости, као и утисци звука потпомажу способност различавања и оријентисање, које по префињености превазилази и саме осећаје пипања и кретања. Отпор тврдих и чврстих предмета, спољњег света, на који наилазе покрети детињи, куд је и камо силнији од онога, док је дете још почивало у течној околини матерњега организма. Најзад, овде се поступно образује извесан круг успомена и представа, који брзо долази у судар-са новим опажањима и осећајима.

Светлост утиче врло рано на новорођено дете, премда се п у овом, као и у осталим односима одмах појављују и испољују индивидуалне разлике. Изгледа, да дете при надражају светлости осећа пријатност ; и оно одмах, још другога дана, после рођења, покушава да се окрене према светлости, да њој упућује свој поглед и да је схвати. А способност да се посматрају и фиксирају поједини предмети, развија се у детету врло рано — у трећој не. дељи живота. За фиксирање су наравно најпогоднији блиски предмети то јест предмети што најлакше, најпре и највише упадају у очи. Нарочиту пажњу привлаче на се јасни, отворене боје и покретни предмети. Може се рећи, овде се већ јављају успомене. оне претходе новим осећајима и играју важну улогу: место да дете непрестано плаче, докле год осећа глад, оно се примирује и заћути чим примети припрему за задовољење те његове потребе. То бива у трећој недељи после рођења, а од трећег месеца већ почиње уповнавати матер као извориште, одакле му нарочито долази то задовољење; овде утичу јако и осећаји звука од гласа, при чему се детиња глава окреће на ону страну одакле глас долази.=)

Ми овде напомињемо да се осећаји светлости, пипања и звука појављују као независни од осећаја пријатности и непријатности

%) Читај о овоме у Ра оогје дез КттдегаЊега, од Ујегогдћ-а. 48%