Učitelj

КАКО СЕ изводи ДАНАС ОСНОВА ЗА И

о – [о

изводи кад духањем на са свим отвореним устима хоћемо да замаглимо прозорско окно;

19. в — се производи при лету дугуљаста камена који се обрћући креће, а ствара га и ветар кад кроз кључанице душе;

18. — се чује кад голубови гучу, нарочито гриваши. А њиме гучу и мала деца па п неке жабе дају га од себе;

14. гласом: т — „туткају“ се керови и налов;а оп изговорен неколико пута сам служи као увод „тетковцима“ (Особе које због телеених недостатака не могу одмах изговорити речи, које се тим гласом почињу.) — Овакви се случајеви дешавају и са гласовима: п,н,Д. па и другима;

15. гласом: 6 — „бубњи“ плехана пећ кад добро гори; ап добош производи сличан глас њему:

16. глас: м — иако небдаш са свим чист у лиротском округу употребљавају мајке при успављивању своје мале деце, које се обично врши љуљањем у „љуљкама“. Том приликом одмах после: м — пева.

се и глас: а у друштву са 6., који само у мањој мери бива неминован пратилац и гласа: #;

17. д — се чује кад се терају празне каце нарочито калдрмом;.

Сем овога ванредно се лепо чује у пиротском округу и глас: о), којим се мала деца плаше од ватре, коју она изнајпре „жи“ жом“ и зову; гласом: ц — опет мишеви циче, а: Фф — ванредно лепо. пропзводи локомотива при кретању, поласку свом“).

(СВРШИЋЕ СЕ)

-Ф-«=-е——————=———

1) Овоме гласу припада првенствено право на укорењавање путем подра• жавања, јер нам је први још у самом почетку наше учитељске службе пао на. памет, те је према томе и први али и најдаљи проузроковач метода синтетичко аналитичког. За то га ваља ако ни из чега другог, а оно из благодарности заводити свуда.

2) Свима овим трима, а нарочито првим двама, гласовима по лакоћи, јавноћи и чистоти њихна природна изговора — место је међу првима. Али, ми их приказасмо на послетку само е тога, што они ни са једним самогласником посебице не образују реч од два гласа, те и долазе у употребу тек кад се пређе“ на једносложне речи од три гласа.