Učitelj

> школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 2 КВЕ

носно помагале; затим је имала свој лрекрасни дом, свој фонд, 2 рад њен био је на далеко раширен.

Једна од главних задаћа те задруге беше систематско похађање школа и реферати 6 стању и раду њихову. У тој сврси удешена су и јавна предавања за народ под председништвом „Зиретуп(епдетћа ој „ећоог“, а већ у пролеће 1895. год. издан је нови

веома. промишљен школски закон, који је у велике реформовао

читаво америчко школство. Од свакога се учитеља тражи тачно.

познавање тога закона као први услов за савесно испуњавање дуж ности. И данас је та скупштина први мотор америчкога школства, а ауторитет јој је ненадмашан. :

ДУОСГТРАЛТАЈА.

Немачка школа у Апији.

На једноме од најудаљенијих острва Самоанских у Тихом океану налази се место Апија, у коме су Немци отворили школу има већ скоро 10 година и која се одржава на врло угледној висини. Из извештаја једнога немачког листа вадимо ове податке о тој школи.

Школа има три разреда. Наставни програм у главном одговара немачким народним школама с додатком Енглеског језика, којим се овде говори. У ЛП разреду има 25 часова недељно од којих пада 10 часова на немачки језик, 5 часова на енглески, 5 на рачун, 2 на историју и географију, 1 на певање и 2 на цртање; девојчице имају од ова 2 часа одређена за цртање 1 на ручни жен. рад. А и за гимнастику има одвојених часова. У П разреду су часови скоро тако исто распоређени изузев шфо нема часова за. географију и историју и што имају два нарочита часа за тимнастику, а девојчице место ова два часа имају ручни рад. (С најмлађим разредом је спојено неко забавиште уређено по Фребловом систему. Језик, којим се даје настава је немачки али се и енглески употребљава. Религија се у школи не предаје пошто је постављено као нарочита погодба при одобрењу ове школе. То је остављено приватној бризи родитеља.

Управа школе је од 1896 год. у вредним рукама једнога евангеличког духовника, пастора Марграфа, који је познат не само као одличан проповедник већ и као педагог. Његовој иницијативи има. се захвалити што је евангеличка црквена општина образована и

Учитељ | " 49

МА