Učitelj

ШКОЛСЕО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 523

Прошле године отворена је и овде немачка школа који броји већ 438 ученика од 6—20 године старости. Доведен је један од врло ваљаних учитеља из Пруске из Берлина и одређена му је као по четна плата 4000 марака. Школа је троразредна.

У првом разреду има 7, у другом 10 а у трећем 26 ученика. Сви су они урођенички синови изузев једнога, коме је отац Немац. Наставни предмети су религија, немачки, рачун, историја, географија, познавање природе, лепо писање, певање и гимнастика. Време настављења, је од 8—12 пре подне. Одмор је око 10: сах. и траје четврт часа. Уторником и петком је и певање од +—5 после подне.

У погледу оспособљавања Негарске деце слажу се извештаји п владиних учитеља и мисионара а то је, да су она способна за сваки могући технички рад, али за умне послове су веома скучени. Мишљење им је врло ограничено због сувише уског броја појмова. Ревност за учењем је прилична. Владање није за покуду ма да је дисциплина овде оштрија.

Што се тиче епољнег и унутарњег уређења школа у опште, а за ову школу посебице, исти лист нијо баш задовољан и нада се да ће се то пошјавити у будућности. Школска зграда је од блеха саграђена и ослоњена, је на неких 830 цементних стубова, високих скоро до два метра. Свуда унаоколо је веранда. Светлост, која долази од неких 6 прозора, не пада по игијенским прописима, јер је има и в лева и с десна, и с преда и са стране.

Клупе су доста грубе. У учионици је велики стари орман и учитељев сто. Даље табла дуварска, карте, слике за, очигледну наставу, глобус и рачунаљка. Као завештај је добила школа од друге једне школе, која је до пре кратког времена у Деиди постојала, географске карактерне слике, свет у сликама, преко 20 свезака за певање од Вебера и Крауса, и један уџбеник за зуаво-језик. Од уџбеника, употребљавају се буквар, читанка, рачуница и илустрована историја која је одређена за Виртенберг. Писанке и цртанке добијају се чак из Немачке.

а И А

Бо

49%