Učitelj

828 М ЗАБАВА И ПОУКА

Најпре ћемо повући ен а %, и њоме смо поделили трапезоид на два троугла, на: Д аб; и на Д ав. Прво ћемо изнаћи површину 2 Јо па после ДА авг.

Да бисмо изнашли кв. површину првога троугла, узећемо једну — обично најдужу страну — за основицу, нпр. страну аг. На ту основицу а из тачке 6. подићи ћемо висину, т. ј. спустити управну, која мора на основици правити два права угла. Та управна јесте висина овога. троугла. За тим ћемо измерити основицу, измерити висину, то двоје помножити, производ поделити са 2 и количник ће нам показати површину овога троугла,

Исто ћемо тако учинити и са другим троуглом, са троуглом а6:.

За основицу и овде ћемо узети аг. На њу ћемо, из тачке в подићи управну. То је висина. овог другог троугла. Измерићемо основицу, измерити висину, то двоје пномножити и производ поделити са 2. Количник ће нам показати површину другог троугла, троугла 462.

Сад ћемо површине оба троугла скупити, и збир:ће нам бити површина трапезоида.

Пример :

Први троугао — А аб. Основица 12 ем. висина 5 ем. Квадр. површина =12 х5=60:2 =80. сем“.

Други троугао — А ав. Основица 12 см. висина

8,5. Квадратна површина биће 12%2,5=42:2=-21.

Површина А аб; =80 см' а Д ав 21. Површина трапезоида, дакле, биће 30+21=51 ем“.

У пољу ћемо радити овако:

У теме свакога угла забошћемо мотку, те ћемо тиме обележити трапезоид. Сад ћемо овај трапезоид поделити на два троугла, а то ћемо обележити моткама између аи 2. Те ће нам мотке покавивати правац дијагонале. За тим ћемо и овде изнаћи површину једнога, па онда површину друтога троугла. А то ћемо учинити овако: