Učitelj

776 __РАСПРАВЕ_Н ЛАНЦИ

је противност догматичном начину учења или предавања. Ако наставник износи наставну грађу као готову и тражи да је ученик мора примити и усвојити по томе казивању онаку каква је, онда се таква настава зове догнатична. Код догматичке наставе наставник ради а ученик прима. Али ако се у настави постави као циљ нека истина, која. хоће да се сазна и научи, па се ученик једнако потномаже и упућује од стране наставника да се корак по корак приближује том постављеном циљу, и да га својим сопственим радом и размишљањем Нронаца, онда се такав пут у настави зове генетичан.

Радећи по генетичкој методи наставник показује својим ученицима постанак геометријских слика и тела. Биљке и животиње не посматрају се само у садашњем (једном) стању, него се посматрају како постају, расту и развијају се, докле не достигну врхунац у развитку. Кад се ради по генетичкој методи н. пр. у историји, ту се увек истражују узроци и последице. Радећи генетичком методом ми развијамо највећу саморадњу у ученика. Ова метода чини највећу радост ученицима и уводи их најосновније у само разумевање неке ствари. Код ове методе тражи се од наставника темељно. знање и велика вештина, и окретност.

Ни једна од поменутих метода не може се само сама у настави употребити, него се увек међу собом комбинују. И сами наставни предмети различни су у овоме; неки су подесни да се предају по једноме а други по другоме начину. У опште узев, у елементарној настави преоблађује аналитички пут, као н. пр. у очигледној настави, настави из језика, познавању природе. итд. По синтетичкој методи ради се највише у рачуну, геометрији, историји и вештинама. У настави из религије долазе. под-

једнако и анализа и синтеза. „