Učitelj

8530 ЗАБАВА И ПОУКА

УПУСТВО ЗА КУПЉЕЊЕ РЕЧЕ 10 НАРОДУ

1. Опште напомене.

Како у овај речник треба да уђу и све српске народне речи у свима својим значењима, скупљачима ће бити, на првом месту,“ потребно да знају: да ли реч које они скупљају, већ нема у напред поменутим речницима или, ако их и има, да ли су им тамо забележена и сва она значења, за која скупљач поуздано зна да им ве придају у живом народном говору 2 — С тога ће свакому окупљачу речи по народу бити потребно, да има при руди оба поменута речника, а нарочито Вуков „Речник“, најбоље, треће (државно) издање, које је ове године изашло у Београду:

Што се тиче тога записивања речћ, нарочито се напомиње да, код сваке речи (на засебном картону или више речи на једној страни уздуж превијена полутабака тако, да друга буда празна) треба, забележити :

1. Место, у којем ју је чуо скупљач, и да ли се она говори само у том месту, или се може чути у околини тога места, у једној % или у више покрајина. Ако је цела збирка речи из једнога краја (места), онда треба на почетку назначити одакле је.

2. Свакој речи треба тачно описати и протумачити значење, било оно стварно, преносно или мислено. Сама реч могла би се написати штампаћим словима, а све остало што читкије, да би читање било поузданије. А да би се добио што тачнији појам о значењу реч!, нарочито у стварном значењу, добро би било да се ствари, или делови њихни, које те речи означују, нацртају илиу малом израде. Ако је, пак, име биљке или минерала, могла би се послати и сама биљка или минерал уз објашњење имена. Ако реч има више значења, онда њих, исто тако тачно, треба обележити. Ако је реч преноснога или мисленога значења, онда треба, поред њенога тумачења, увек навести и израз, из којега ће се, што јасније, видети шта значи та реч. — Ако се реч ретко чује, онда назначити: у којој се прилици чује. Исто тако, ако је реч стајаћа (ако долази у неким одређеним изразима: види питања, 92. до 95.), треба то напоменути, па ставити фразу, у којој се употребљава.

8. Акценат треба. обележити према томе, какав се у том месту чује на речи, која, се записује. Да се може видети да ли је акценат.