Učitelj

КАКАВ ТРЕБА ДА ЈЕ ШКОЛСКИ НАДЗОРЦНЕ 1

Учитељи су подложни по закону веома много утицају надзорничке казне. Оне могу бити и оправдане, али надзорници као људи од власти треба да изричу казне без пренагљености, без ватре и јарости, увек и само из побуда правичности. Надзорник који кажњава учитеље под утисцима прве узрујаности, више изгледа да се свети но да врши своју дужност и вољу закона. За љутину се обично вели, да је она вољно лудило, коме смо сви подложни, али то значи, да се са мало добре воље и љубави увек може учинити да разум надвлада. Јер, најпосле, какво се добро и може очекивати од надзорника чији поступци у место да поправљају, они понижавају углед и достојанство учитељевог..

6. Надзорник се не сме у својој дужности служити средствима, која понижавају углед учитеља и народне наставе.

Школски надзорници располажу са великим бројем средстава, да се увере о начину рада учитељева, да се обавесте и о другим појединостима. које се тичу саме личности учитељеве и његова живота. Законом о народним школама дато им је право, да сами постављају школске управитеље, преко којих ће и вршити надзор над учитељима и обавештавати се о разним приликама школским. Осем тога, они су у могућности да овда онда и сами посете изнесну школу или учитеља, те да се увере: јесу ли школа и учитељ на своме месту или нису 2..

Ту је, дакле у главноме, цео административно надзорни систем, који је упућен на то, да учитељ не само тачно, већ и правилно врши своју дужност.

_ Колико би било за жаљење, кад би сад било надзорника, који би се и поред свега тога опет у своме надзору елужили ниским и неоправданим средствима Који би, и поред ових чинилаца, имали личности, које би им дошаптавале сваковрсне лажи и клевете противу учитеља! Ако би ови шаптачи били сами учитељи, то би они давали о себи врло ружну и јадну