Učitelj

ТОН У НАСТАВИ ЧИТАЊА 117

ТОН У НАСТА ВИ ЧИТАЊА

о =

Познато је сваком учитељу, да је српски језик, у вези, « песмом и декламацијом најважнији васпитни предмет, нарочито у овом крају Србије“)

Циљ је српског језика у основној школи, да, кроз оно неколико година школовања, оспособи ученике за грађански. живот толико, да могу еваки простији састав прочитати, разумети и др. саопштити. 1.

Но осем тога циља, који га спрема за чисто практични живот у грађанству, циљ је том предмету још и ово:

Да облагороди ерце пи душу дечју, да их научи животу и понашању у друштву, да им створи појмове о лепоти, српској прошлости и витештву, да их васпита у српском народном духу, да се за њих може с правом рећи да су достојни имена, које као чланови велике српске заједнице носе.

Дакле, као што се види, циљева има и много и разноврених п узвишених. С тога није на одмет, сваку, па и најмању Ситницу, која би припомогла, што успешнијој обради ових предмета, озбиљно проучити у самој школи.

Ја сам узео само један мали део, за који сам мислио да је по својој важности достојан озбиљне пажње; а то је: о тону при читању, песми и декламацији.

Да се постигне што тачније читање, потребно је, да учитељ буде уметник при шчитавању. 'То је дужност [ разреда а нарочито првог течаја. Не обрати ли се ту озбиљна пажња, не учине ли се тад потребне припреме за вежбање у што лепшем читању (бржем прегледању и везивању речи и рече. ница); онда ће учитељи старијих разреда морати утрошити и много времена и још више труда; па ипак неће бити жељених ресултата.

#) Писац је у источном крају Србије. Уред.