Učitelj

120 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

(! тога сам их припремао да схватају тон. За тај посао најлакше је „амин,“ једно, што је у неколико и познато, а друто, што нема Бог зна каквих великих варијација; даље, кад ученици најпре отпевају амин,“ могу после тога лако почети и неку другу песму. Као што рекох оно нема неких тежих варјација, и баш зато, што их нема; а ученици их, у почетку, не би ни схватили; треба их на тој лакој песмици стварати и изводити. Треба почињати „амин“: ниже, више; брзо, отегнуто; јако, тихо; најпре тихо па онда све јаче и јаче, пи напослетку завршшти опет тихо и обратно.

У томе су прва вежбања у хватању тона. При овоме.

треба пазити, да се сви ученици извежбају у схватању тона, а то ће бити, ако учитељ одређује најпре клупу по клупу, а за тим једног по једног ученика, да са њим пева.

Кад је ние глас складан са учитељевим (кад песвају пстим тоном; онда се може рећи: да смо их у неколико припремили за лакше схватање песама |

__ Џри овоме не треба наглити. Ово није ствар једног часа и дана; ту је потребно често и 2——3 недеље зато употребити, "док се не извежбају; а могу се увек после часа жртвовати 4—-ђ5 минути и на ту шалу, како би неко рекао.

Припремивши ученике за схватање тонова при певању, припремили смо их и за схватање истих при читању.

Сад, само учитељ треба да има стрпљења и да при читању увек води надзор над ученицима, да прати изговарање сваке речи, да никад не оставља ученике да сами читају. Читанка сама од незнатне је помоћи. Ту је од врло велике помоћ жива учитељева реч.

Многи греше, мислећи: Нека сами прочитају тај чланак те се тако мало извежбају у бржем читању, а кад буду на часу читали, грешке ћемо лако иеправити. Није истина, да ће се грешке лако исправити.

При таквом раду, ученици ће читати и акцентовати по-

| једине речи, како сами знају и умеју, али може, да наведе,

раса а еони