Učitelj

124 ; РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ 1. зна, а тек по неки дода како је погрешио, али га учитељ није опазио.

Учитељ треба да нагласи: шта ће се јаче, а шта тише, шта спорије, а шта тише изговорити.

Оскудице лепог изговарања појединих речи и реченица, у којима се описују извесни моменти, неће надокнадити сувишна мимика и тестикулација.

Миштљења сам, а и самим је програмом прописано, да учитељ учи ученике и декламацијама у прози. У пробраној прозној декламацији лешше ће се показати и лепота нашега језика п јачина стила, но у песми. За прозне декламације мало је згодног материјала у данашњим читанкама. За ста_рије разреде има подесног материјала, и то доста: У „Орцу“ од Амичиса у преводу г. Спире Калика, у делима Љубе Ненадовића, Јакшића, Јанка Веселиновића и др.

Вратна,

| Прок. Дамјановић учитељ

из ДНЕВНИКА СТАРОГ ПЕДАГОГА

— >

Као год грађевинарство и вајарство, исто-тако и педагогија има · своје градиво, своје уметнике и посленике, своје грађевинарске планове и моделе, своја оруђа за израду уметничких дела. Васпитачи, то јест, родитељи и учитељи јеву педагошки посленици и уметници; градиво им је омладина, модели њихови то ву идеали васпитања, средства и оруђа њихова јесу науке и уметности, уџбеници, разни методи при учењу и васпитању и т. д. Уметничко дело васпитачево јесте човек знањем обогаћен, при том здрав и душевно и телесно. Образовање је само тада право и хармонично, када постигне тај циљ, "тај најбољи удео свагдањег живота. Сам по себи човек није оно, чиме ваља да је — човеком. Он слабачак долази на свет. У одојчету истина борави људски дух, ама спутан као цвет и воће у пупољку, као снажна воћка у коштици. Одојче је више биљка но човек, јер