Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 159

замењујући их новима. И у тим међусобицама држава је лагано али стадно долазило до свести о својим дужностима и правима у питању народне интелектуалне културе.

Прво законодавне одредбе које су се тицале школа датирају из ХУГ века; то су наредбе краљева или црквених великодостојника да се манастирска добра и дохоци употребљују на подизање и издржавање школа. Одредбе из ХУШ века тичу се одређивања права краљевих на дозволе за подизање школа и администрацију школских фондова. До половине прошлога века држава је била равнодушна у погледу вероисповедних школа, али од тога доба, у интересу владајуће вере, она почиње контролисати и мешати се у програме школа других вероисповести. Тај моменат означује уредба јавне наставе, који је 1171. године издала Марија Терезија. План је био врло прост: хтело се да школа ступн у службу интереса аустријске државе. династије хабзбуршке и вере католичке. Закон тај носио је назив: Бано едпсаћота рурлоле. !

По томе закону: основне школе имају се подићи где захтевају општинске потребе; „латинске школе“ деле се на граматичне, на гимназије и академије, над којима стоји универзитет. У сваком су срезу узорне или нормалне школе за учитеље основних школа; уређена је организација, програм и дисциплина по свим тим школама; прописана су правила за манастирске и дијецезанске школе, семинархије и конвикте; некатоличке школе стављене су под надзор државне власти; најзад, ту су и правила за устројство школских фондова и руковање њима.

Оно што нарочито карактерише Ђабо едисаМотће рцрПсље то је што је настава организована за различите сталеже, и што још одговара потребама још друштва Феудалнога. С друге стране, под утицајем енциклопедистичке ФилозоФије ХУП! века, природним наукама и практичним и корисним знањима дато је доста места у програмима.

Укази просвећенога и либералног Јосифа П, и ако су били толерантни према свима вероисповестима, били су предмет општега незадовољетва, јер се њима ишло на то, да држава постане апсолутно господар целокупне наставе. Услед јаке опозиције ти укази су морали бити повучени.

Први закони су дуго остали у важности, и све су више доби. јали маха. Протестанти примише исте уредбе; поче се радити на истим основима и на подизању женских основних школа; народни језик све се више почиње неговати, и у средњој и вишој настави. стално истискује латински језик.