Učitelj

ПРОСВЕТНЕ ББЛЕШКЕ 165

пријатан утисак. Ивложене су све врете воћа : јабуке, крушке, дуње, брескве, мушмуле, кајвије, трешње, вишње, шљиве, кестење, бадеми, ораси, лешници, рибизле, огровле и т. д, даље све врсте пшенице, брашно, криз, мекиње, паспаљ и разне пшеничне уродице. Гостију је било врло много, особито земљорадника из унутрашњости, ту сте могли видети поред оронула старца и чиле младиће пољопривреднике како с пажњом разгледају изложено предмете. Било је доста и Београђана, а од г. г. министара били су: председник министарства г.г. Вл. Ђорђевиђ, министар народ. привреде г. Живан Живановић, министар финансије г. Вукашин Петровић и још многи други одабрани гости, Пало је у очи, да је ову изложсу посетило доста учитеља из унутрашњости што је знак, да и њих и у овом погледу интересује напредак наше миле домовине. Па то су у осталом учитељи сваком приликом до сада и показали, да еу они увек у првим редовима, где се тиче народног напретка и благостања. Дечје забавиште у Брчком. Прошле 1898-9 школске године наша браћа Брчани у Босни, основали ву на предлог тамошњих учитеља „Дечје забавиште,“ прво у Босни. Оно је прошле године извршило красно свој племенити задатак, По примеру Брчана пошли су и Сарајевци, те су и они ове године отворили забавиште ва децу у Сарајеву, а угледајући се на њих спремају се још многе српске општине да то учине. Сретно им и корисно било.

Срдита немоћ. „Бљмарска Збирка“ у својој ХЛУ и ХУ евесца од озе године износи у једној белешци, како су овога лета пропутовали Маћедонију два енглеска путника из Лондона, и како сад износе своје белешке у којима тврде да је то бугаска (816) земља, и поред. свију гоњења турских власти и доказивања ерпских пропа: ћндиста, да је то чисто српека земља којом је владао силни цар Душан. Па даље додају, да су не само Маћедонија, него и Београд па и цела Србија, бугарски, јер их је некада био освојио Крум њихов владалац, — Благо њима кад се и тако недотупавним и озбиљних људи недостојним докавима боре и сами себе варају. Нека им је та заслепљена хвала и срдита немоћ утеха! Благословени нишчи духом !

Четрдесетогодишњица. Одлично уређивани часопис за учитеље, васпштаче и све пријатеље младежи, „Напредак,“ орган „Хрватског педагошко-књижевног збора,“ који ивлави у Загребу, навршио је 1. октомбра ове год. равно четрдесет година, свога излажења. За све време својега ивлажења, ревносно је заступао интересе учитељске, али тако исто ширио је просвету по Хрватској и Славонији.

Највећа вњига на свету. У Њу-Јорку је штампано историско дело под натписом: „Тће угат ор ће ВреШоп“ у 120 свевака, свака од по 500 листи, што чини 7500 табака. Штампана је у 11.000 примерака. А издавање је трајало равно двадесет година, и коштало 125 милиона динара, Заиста гогромна, и величина и вредност. |

Пажња према учитељима. Гостионичари у Будиму и Џешти хранили су бес» платно прошле школске године 106 учитељске деце, која се у тамошњим школама уче. Ове ће године још већи број примити. Ово је врло леп знак пажње и признања према тешком а слабо плаћеном учитељском раду. Да ли би се београдски хотелијери хтели угледати на своје другове Будим-Пештане 2