Učitelj

1066

Број часова учитељеких. — У визбаденском срезу, У Немачкој, изишла је наредба, по којој ће учитељ у старијим равредима имати 25 часова недељно, у нижим разредима 98 часова, а У најмлађим разредима 30 часова недељно.

Ова се наредба правда тиме, што учитељи старијих разреда морају псправљати многе вадатке ђачке, а тога посла немају учитељи нижих равреда.

Учитељицама, пошто ву телесно слабије од мушкараца, одређено је 26 часова недељно без обзира на разреде.

Против употребљавања, ђака на рад. — У Пемачкој у већим гродовима, многи ђаци, синови спромашних родитеља, употребљавају се на равне радове, пре џи после школе: неки продају новине по улипама, неки колаче, неки млеко; има их, који по пшвницама и ростионицама носе и продају цвеће, чачкалице и друге ситнице; неки раде у разним радионицама. Одавно се, и са равних страна, устало у одбрану ове деце. Пре неколико недеља берлински општински одбор одлучио је: да се преко ошштинскога суда издејствује полицијска наредба: да се деца испод девет година не смеју употребљавати на рад; деца од 9—13 године не смеју се употребити на рад пре 5 и по часова лети, зими пре 6 п по, па до 8 часова у вече. Ђапи се не смеју задржавати од школе. -

Откривање споменика тројици француских учитеља. Варош Лан — раоп — (на сев. ист. Француске, са. 10.000 становника) прославила је 20 августа ове

године једну ретку свечаност. Тога дана, на најевечанији начин, откривен је споменик тројици народних учитеља, који су 1870. год. за време француско пруског

рата, погинули за отаџбину.

Једнога од тих учитеља убили су Пруси пред самом школом, што им, на њихово потраживање, није хтео дати карту дотичног округа.

За подизање споменика окупљани су прилози из целе Француске и њених колонија, и, ва кратко време скупљено је 54.500 Франака. Опоменик је израдио чу“ вени вајар Карло, и ставио га на углед свима и свакоме. За изврену израду споменика вајар је одликован медаљом. Научна критика, каб и сви, који су видели. споменик тврде, да је исти вештачки израђен. На врху гранитне подлоге утврђена. је бронзана група тројице учитеља мученика ивображених у моменту пре стрељања. Лица су им тужна, али одушевљепа; двојица су јако везани, % трећи, ослободив се вева, дигао је руку горе и као да гласно протествује. Код ногу су им дивно израђени украси од лишћа и цвећа. Доле, У подножју подлоге, израђена је група ђака са свом опремом, држећи у рукама венце и гирланде (павит од цвећа. и велених гранчица). Споменик оставља на гледаоца силан утисак. Све је израђено реално, без икакве афектације. Учитељи — на споменику — У посведневним. су капутима. По изричној жељи наставника вароши Лана, споменик је намештен пред главним улавом основне школе.

При откривању споменика било је мноштво народа. Око споменика читаво море од цилиндера, црних капута и скромних хаљина то су учитељи-цо народних школа; мало даље сијаху се ордени, унисорме и ленте почасни, приватних и званичних лица те свечаности, иза њих ред војника и недогледна група народа из места и околине.

Хор учитеља-ца, под управом Мориса Буша, одушевљено је отпевао химну елављеницама, коју је спевао и нотирао сам Буш. Затим су држати говори, 4 потом певане патриотске песме. Миспектор школа и инспектор академије држали су врло лепе говоре.