Učitelj

тАС 5 (је - РАСПР:ВЕ РЧЛАНЕН

Чк 39.

Поверљиве ствари достављаће се увек засебно.

Хау. Сазивање већа и рад на њима а а КОДУ - Зарад поуке надзорник сазива учитеље свога округа у већа, кеја су: месна, среека, окружна и управитељска. 1 Чл: 104 На месним већима расправљају се ствари и питања, која се тичу школа и ширењу писмености, просвете и привреднога знања у месту. Ако ее то тиче школа у месту становања надзорникова, у ко| има има више наставника, онда ће зарад јаче обуке истих приређи“ вати и јавна угледна предавања пред децом, после којих ће се водити разговор о предавању, тога предмета у опште и о томе предавању посебице. Чу. 102.

На среским већима претресаће се главније ствари, које би биле опште за све школе дотичнога среза а тако исто држати и угледна предавања особито из тежих предмета. На овим већима договараће се и о продужним школама, о школеким градинама, 0 снабдевању школа потребама, о увођењу Ручнога Рада у школе тога срезанит.д. А за све ово надзорници ће стојати у споразуму и е месном полициском влашћу, како би им у извесним стварима и она била на руци.

Чл. 105.

На окружним већима претресаће се питање од најотитије вредности: О извођењу наставних планова и програма, о распореду пред"мета на дане и часове, о разним приликама према нашим националним задацима, о сметњама у раду школскоме и отклањању њихову, о јачем утицају школе на околипу, о понашању и раду учитељеву 060бито ван школе и т. д. Ова већа могу трајати по неколико дана. На њима се може држати и по које научно предавање учитељима, за, проширење њихове личне научне спреме.

Резултати рада ових већа могу се у облику краткога извештаја. слати и министарству просвете зарад објаве у службеноме листу. 5 Чл. 104.

На управитељским већима претресаће се само она питања, која олом и администрације њене. Нарочита ће се пажња

чина : како у разним приликама да се измире | управитељским,

се тичу управе шк обратити изналажењу на односи другарски према односима старешинским —