Učitelj

37

Мали школски и педагошки гласник.

Од 11. до 13. септ. ове године одржало је Саксонско-учитељско удружење своју скупштину у дому изложбеном у Дрезди на коме су расправљата ова питања: 1. Питање о образовању учитеља. (Референат је био От. Шуберт из Лајпцига). 2. О двестогодишњици рођења Локова. 3. Питање о учитељицама. (Референта је истакао окружни учитељски збор у Шемницу). Поред тога изложио је школски музеј саксонског учитељског удружења најновија наставна срества.

Школска област града Мајнца закључила је да се ручни рад уведе у све разреде основних школа а до сад је ова настава била само заступљена у једном разреду. :

=

Ове године навршило се 20 година од како је угледао света познати спис немачког педагога Фр.-Јунге-а дег Рогтнејсћ у коме је теориски и практички разрадио идеју предавања природних наука по заједницама живота и изнео познате биолошке законе који се у настави природних наука могу применити. Учитељско друштво у Килу, где је Јунге служио као учитељ, предало му је у знак свога особитог поштовања и признања уметнички израђену повељу и именовало га својим почасним чланом.

Хрватске основне школе добиле су нов наставни програм који ће ступити у живот почетком нове школске године. Овај наставни програм разликује се битно од досадашњег програма и њиме ће се, како се мисли, унапредити знатно основна настава и поћи бољим путем.

У држави Квеенсланду у Америци, бави се врховна школска управа мишљу да укине читанке и место ње да уведе дечје новине у школи. То правдају тиме што веле да деца кад прочитају читанку сита су је и не маре више за њу. Ове новине које би се завеле морале би садржавати градиво које је схватљиво за децу и које би одговарале добу њиховог духовног развитка. Њих би уређивала школска власт а сваки би ученик плаћао за сваки број по 2