Učitelj

49

БРЕ ПЕ НК Р

ДОМАЋЕ ВЕСТИ.

Пунољесшво 15. В. Престолонаследника Ђорђа. 27. августа ове год. навршило се 18 година од рођења Њ. В. Престолонаследника Ђорђа. Тај дан је прослављен у Београду и по целој земљи врло свечано, јер је од тога дана Престолонаследник постао пунољетан и ступио у сва права која устав земаљски прописује у вези с пунољеством. Тога дана је Њ. В. Престолонаследник произведен у чин потпоручника а Њ. В. Краљ објавио је овај срећан догађај лепом прокламацијом Српскоме Народу.

Говор Њ. В. Краља приликом пунољества Престолонаследникова. После положене заклетве, Престолонаследника је поздравио Њ. В. Краљ овим речима:

Мили сине мој.

Велика је радост Моја била када Ми те је Бог пре 18 година подарио. Још већа је радост Моја данас, када те као пунолетна производим за официра Моје миле и храбре војске.

Важне су се промене десиле у нашем животу за то време. Ти си рођен далеко од отаџбине своје и чезнуо си за њом као и Ја, као и ми сви. |

Милошћу Божјом и вољом народа српског наша су права враћена. Ти постајеш пунолетан као наследник Престола и официр српске војске.

Једнога дана, када то буде воља Божја, ти ћеш заузети Моје место, постати и Краљ Србије и командант војске у којој си од данас потпоручник.

Дужност је твоја, сине, да се дотле спремиш за тешко бреме које те чека. Час у који ћеш ти заузети Моје место одредиће Свемогући, а устав, дело људско, још те данас проглашава за способног да то место заузмеш.

Само, сине, не мисли, да се знање и искуство може стећи ма каквим уставима и прописима законским. Зато су потребне многе године напорног рада гвоздене воље.

Ја од тебе очекујем и земља од тебе тражи да сву своју

УЧИТЕЉ ; 4