Učitelj

51

Спремај се. сине, за тај велики и тежак задатак. Народ ће те благосиљати, а у благослову народном лежи срећа владара.

Нови митрополит у Србији. Изборни Сабор који према закону о црквеним властима бира Митрополита Србије и Архиепископа Београдског изабрао је 18. августа на то место епископа шабачког Господина Димитрија. Његово Величанство Краљ потврдио је тај избор 19. августа ове године и од тог дана је Његово Високопреосвештенство Господин Димитрије Митрополит Србије и Архиепископ Београдски.

90. августа Њ. В. нови митрополит свечано је инсталиран у Саборној Београдској Цркви према прописима црквеног закона и тада је он држао говор у цркви у коме је обележио правац свога рада.

Констштуисање Главног и Надзорног Одбора. Главни Одбор у 1. својој седници од 4. августа ове године конституисао се је овако: за председника изабрао је Уроша Благојевића, за потпредседника Љуб. Јовановића, за секретара Грују Аџемовића, за благајника Стев. Ђорђевића, за уредника „Учитеља“ Мих. М. Станојевића, за уредника „Мале Србадије“ Мих. П. Милошевића и за књижничара Ст. Станишића. У Уређивачки Одбор „Учитеља“ изабрати су Ђорђе Којић, Ник. Соколовић и Савка Радичевићева.

У Уређивачки Одбор „Мале Србадије“ Јелена Караматићка и Дим. Лазаревића.

Надзорни Одбор изабрао је себи за председника Мићу Ивковића, за секретара Св. Живковића.

Главни и Надзорни Одбор Учитељског Удружења. ХХЛ. Учитељска Скупштина изабрала је ова лица за чланове Главног и Надзорног Одбора Учитељског Удружења за ову годину. И то за Главни Одбор: г. г. Урош Благојевић, Мих. П. Милошевић, Љуб. Јовановић, Стева Ђорђевић, Љубиша Марковић, Ђорђе Којић, Станиша Станишић, Мих. М. Станојевић, Груја Аџемовић, Дим. Лазаревић, Савка Радичевићева, из Београда и Јелена Кара-Матићка, Милан Смиљанић, Јов. П. Јовановић, Мих. Д. Макскмовић из унутрашњости. 4