Učitelj

од

Распуштене школе. Због заразне болести „шарлаха“. која нагло бесни у срезу трнавском и због које је било доста смртних случајева, — распуштене су све школе у целом срезу.

Комисија. Пошто се у Министарству просвете нагомилало мноштво учитељских кривица, то је Господин Председник Министарског Савета и Министар просвете и црквених послова одредио нарочиту комисију, која ће да проучи ислеђење ових кривица и поднети министарству извештај о њима. У комисију су одређена тројица учитеља београдских.

Ова ће комисија према наређењу министра просвете одмах отпочети свој рад.

Продужен рок подизању школских зграда. Г. министар просвете и црквених послова одобрио је: да се садашње школске зграде у Кораћици, Вел. Иванчи, Пружатовцу, селу Младеновцу и Рајковцу и на Истечном Врачару у Београду могу употребити за школе само још до 30. јула 1906. годино, а до тога времена да се подигну нове школске зграде у овим местима.

Зашворена школа. Г. министар просвете и црквених послова наредио је, да се садашња школска зграда у Пешровом Селу окр. крајинском, зашвори и да се у овоме месту сагради нова школа

а до тога времена ученици ове школе да се упуте на школовање у суседне школе.

Решења Државног Савета". 1). О учитељима грађанских школа. Г. Велимир Павловић, учитељ у Нишу, жалио се Државном Савету противу решења Господина Министра просвете и црквених послова, што му је као привременом вишем учитељу грађанске школе смањена плата од 2880 на 2150 дин. на годину.

Државни Савет је на основу чл, 19. свог пословника, узео у оцену жалбу, као и разлоге Господина Министра просвете и цркв. послова, па је нашао: да решење Господина Министра не одговара закону, с тога га је на основу чл. 26.. свог пословника одлучио:

1 Знајући да ће учитеље интересовати каква ће решења Државни Савет | доносити по појединим спорним питањима поводом којих су поједини учитељи подносили жалбе, ми смо се постарали да прикупимо та решења и о њима ћемо извештавати наше другове преко листа, те да се знају и други оријентовати према датим случајевима и сачувати од излишних трошкова око жалби у случају неуспеха. 5