Učitelj

482

заблагодари какво је онда Неваљало, неблагодарно. Које Бог више воли> Добро и праведно. Стара ли се Бог о таквом детету» Стара се и чуватга. А шта ће учинити са оним неваљалим и грешним» Њега ће казнити. А шта смо казали, да ћемо причатир Како је Бог казнио рђаве људе, а сачувао једног доброг човека.

Синтеза.

Тај добар човек звао се Ноје. А шта смо казали, како Бог поступа с добрим људима Воли их, чува и награђује. Хоће ли волети и Ноја 2 Хоће. Ноје је био једини добар, а сви остали били су рђави, па хоће ли Бог волети и те рђаве људег — Неће. Шта ће радити с њима; Казниће их. Како смо казали да Бог може казнити рђаве људе» — Може наредити да помру од глади, болести, | зиме, жеге или од воде. Бог их је водом подавио. Како Пустио је кишу која је падала много и много дана (40 дана и 40 ноћи). Шта је вода радилар Попила. А људи шта су онда радили: Неки су бегали у кућу. Али вода је дошла и у кућу. Они су се пели на таван. Али вода дође и до тавана. Они су се пели и на кров. Али вода дође и до крова» Људи се онда подавили. А они људи који су се десили у пољу шта су радили Бегали су на дрво. Киша и дрво потопи. И они се подаве. Где су људи могли још

бегати > — На брдо. Зашто Киша пада све већа, и већ је сва брда покрила вода» — Онда се сви људи подаве. А јел се удавио и Ноје» Није. Зашто» — Што је праведан.

Како је Бог сачувао Ноја> Казао му да направи лађу, и да уђеу њу. Је ли Ноје послушао Бога Јесте. Али Ноје је имао жену и синове, који су били добри као и он, шта ће с њима бити» И они ће ући у лађу. А шта ће бити од животиња и биља. Подавиће се, све ће страдати. Можел' Ноје живети после без животиња и биља» Не може. Па шта ће да ради2 Да узме од животиња по двоје, а од биља семе. Јесте, Ноје је то и урадио.

Кад је вода све потопила, шта је се само видело; Небо, вода, и Нојева лађа како плови. Дал' је се онда Ноје уплашио; Јесте. Зашто; — Бојао се да му се лађа не поквари или не изврне. Кад је се све подавило шта је Бог наредио; Да престане киша. Шта је било после од воде: Постепено је усахла. Где је се прво указала земља“ — На највишем брду. Зашто; — Где ће Ноје уставити лађуг — Код тог брда. То се брдо зове Арарат. Шта је онда радио Ноје2 Изашао из лађе. Шта је још требао да ради: Да