Učitelj

483 благодари Богу што га је сачувао. Дал је то Ноје урадио: Јесте. По чему знате; — Како је Ноје заблагодарио Богу: — Принео му жртву и казао „хвала ти Боже, што си ме сачувао.“ Како се приносила жртва у старо време; Шта је Бог казао Ноју за тог: Бог је Ноју казао: „Не бој се, никад више нећу пуштати потоп на земљу“. Још је Бог благословио Ноја и његово потомство. И у знак тога ставио је дугу на небу, и та дуга значи да више никад неће бити таквог потопа.

Пропитивање. Ко зна ово да понови; (После понављања) Дал' је што заборавио ; — (Пошто је казато, што је заборавио, питати). Ко зна да понови, а да ништа не заборави ; — (Пошто се све понови). Ко зна још да понови; (Не мора причати све један).

Стварно разматрање. Како је Ноје умео направити лађу“ · Колико ли је дана радиог — Колика ли је изгледала; — Зашто и други људи нису правили лађу; Јели могло Ноје удесити, да му се лађа устави у долини; Коју животињу Ноје није морао уносити у лађу: Рибе.

Етичко разматрање. Зашто је Бог ове људе казнио; Што су били рђави. А да су били добри, били их казниог — Не би. Шта су требали да радег — Зашто Ноја није казнио — Што је праведан. Како га је Бог сачувао % Казао му да направи лађу. Да ли га је Ноје послушао ; Јесте. Какав је онда Ноје 2 Послушан.

Шта је могло бити од Ноја на лађи: Могао се удавити. Ко га је чувао Бог. Зашто — Што је био праведан и послушан. Шта је урадио, кад је изашао из лађег — Заблагодарио Богу и принео жртву. Какав је онде Ноје; Благодаран и побожан. Какво је то било Богу; Мило. Па шта је радио Ноју. Благословио га. Шта вам се највише допада из овога, што је причано

Кажи ти, какви су били људи, који су живели с Нојемг Неваљали и покварени. Кажи ти, какав је био Ноје: Праведан, послушан, побожан и благодаран.

Шта је било од рђавих људи; Бог их казнио. А од Ноја: Бог га сачувао.

Поређење.

Знате ли коју приповетку како је Бог казнио рђаве људе, или рђава човека; — Бог кажњава Адама и Еву изгнанством из раја за непослушност. Знател још коју: — Бог кажњава Кајина лутањем по земљи за убиство. Знател коју народну песму, да је Бог

4%