Učitelj

386

Јован Кумандуди трг. такође завештао | је (1868. г.). АИК на 400 за:

Намесници Краља Милана . . . . . . 500 +

Ово је последњи записани прилог (2. окт. 1869. год.)

(ем ових приложеника многи су дали још по [Ји 20 +, а било је и мањих прилога.

У многим годинама нема ништа забележено. Не зна се да ли није ништа ни добивено, или је добивено, па није забележено.

Свега, по овој књизи, скупљено је 4879 +, 34 гроша пореска и 32 паре, или 58.262 дин. ;

Чудновато је да у овој књизи нема ништа забележено, ни у једној години, колико је који округ дао прилога. Није могуће да ни један округ није дао ништа. Ово тим пре, што су били нарочити повереници који су те прилоге прикупљали, као што је то мало час речено у препису Уредбе _ овог фонда.

Толико о постанку овога фонда; а сад да видимо његов даљи развитак.

За владе Књаза Ал. Карађорђевића, 1856. год., овај фонд мало је преуређен на бољој основи. Тада је добио назив: „Главни“, наређено је да се из овога фонда издржава и Економическа Школа у Топчидеру и заведен је у корист овога фонда нарочити прирез од 2 цванцика (1,60 д.) с главе на главу, јер су добровољни прилози били мало за подмирење задаће овога фонда.

Кад је, после, још више нарастао број школа и учитења, и кад су повећане учитељске плате, 1881. лод., повећан је овај прирез за фонд школски на 2,50 дин. с главе на главу.

Кад је доцније — 1884. год. — укинут неправични порез с главо на главу и заведен т. зв. прогресивни порез — према стању и заради — укинут је и овај и сви други прирези с главе на главу, па је заведен један прирез од 34 а. д. на сваки динар непосредне порезе и 12% од пореза на кафане, пивнице и гостионице. Ово је био прирез за све ондашње фондове: школски, инвалидски, оружни и санинитетски. Па како је то био један прирез за све ове фондове, онда је учињена међу њима подела овог приреза. И