Učitelj

401

је она пронашла друге путове и. начине за памћење (очигледно показивање предмета и др.) — од тада је мнемоника изгубила важност и Дитес (Теорија Педагогије) је с пуним правом упоређује са штаком, која је потребна хромима, а никако здравима и правима. Разуме се, да се ово односи на интелектуално здравље и правилно примењивање психолошких закона у настави.

К. Јовановић (Свршиће се)

ШКОЛЕ У ВРАЊУ И А

ПРЕ ОСЛОБОЂЕЊА 1887 ГОДИНЕ Педан прилог за културну историју Срба у Х!Х веку) | Од

им. Марчића,

ПРОФЕСОРА

Џ. Кратак поглед на постанак бугарске егзархије у Цариграду и њен рад.

Да бисмо боље схватили борбу, коју је српски народ | водио за своју школу, књигу и српско име у турској царевини, па иу Врању и околини, изнећемо укратко постанак бугарске егзархије и њен рад на одрођивању и упропашћавању српског народа.

На Балканском Полуострву постојале су некада четири патри- | јаршије: цариградска за грчки, пећска за српски, трновска за бугарски и охридска опет за српски и друге народе у томе крају. Ова последња долазила је некада под српску пећску, некада под бугарску патријаршију, како је кад српска или бугарска средњевековна држава овладала њеном територијом. Напослетку је она као српска имаовина потпала под турску државу. Турци нису у другој половини ХУШ века пећску и охридску патријаршију укинули, него су их само придружили грчкој патријаршији која јеу њино име и нарочити годишњи данак плаћала.

__Бугари су први пут почели истицати питање о независности своје цркве 1853. године, затим 1856. а при крају 1858. године борба између њих и Грка почиње да узима све више националан.