Učitelj

416

својој браћи у погледу васпитања, које је основ народном напретку. Овим скромним предлогом излазим на јавност и мислим да ће се наћи браће, који ће имати на уму, да би требала рука помоћи у овом просвјетном предузећу.

Браћо! добро се промислите шта нам наука вриједи, особито у овој земљи, ђе смо изложени сами себи за помоћ.

Чикаго, септембра. 1906. п. С.

ДОПИСИ

Г. Милановац, 1.—%Х1—1906.

На основи одобрења Господина Министра Просвете и Црквених Послова, од 21. октобра ове године, ПБр. 15.799, одржат је учитељски збор за округ руднички у Горњем Милановцу, у дане: 2.,.3., 4., 5. и 6. новембра ове године. — Збору је председавао Јован М. Поповић, учитељ.

На овоме збору расправљена су ова питања:

1. „О изради летописа свих основних школа у округу рудничком“.

Расправљачи овога питања били су г. г. Никола Сретеновић“ учитељ у Белановици и Александар Ћерамилац, учитељ у Прељини. Оба расправљача израдили су своје расправе веома марљиво. Заинтересован збор овим питањем ушло се у темељније и свестраније претресање овог питања истичући важност летописа за историју народних школи. На крају дискусије по овом питању, окружни учитељски збор сложио се у овоме:

а) да сви управитељи основних школа у округу рудничком марљиво израде летопис своје школе и исти достави окружном школском одбору до краја јануара 1907. године;

6) да ове летописе: среди за штампу одбор у који су ушли г. г. Јован Поповић, Владимир Вемић, Милан Лазић, Никола Загорчић, Драгутин Зисић, Драгомир Ајдачић и Никола Сретеновић.

.

1 Образац за вођење овог летописа гледаћемо да донесемо у наредном броју. : Уредн.