Učitelj

455

Ђачке је књижнице требало и законом а и нарочитим правилима -— општим за све школе, увести, и старати се да се оне попуне књигама за ђаке, и сада или, и доцније, проширити их у народне. До сада би се оне умножиле и попуниле књигама, и, што је главније ми би смо већ имали прву читалачку средину из народа, међу свршеним ђацима основне школе, који би се такође служили овом ђачком КЊИЖНИЦОМ, и она би се сада, тако рећи природним путем, развила у Молу читаоницу. Свакојако, ове би се књижнице допуњавале дечијим сувременим књигама, а и књигама за омладину, оне би се развијале постепено као и њени чланови. МИ не мислимо овим, да би требало од њих одбијати оне, који нису били чланови ђачке књижницн. Не; — Њих би требало преко ових читалаца привлачити, позивати, и све чинити, да се за ово придобију, али је прече било очувати ђаке — читаоце, будуће грађане и грађанке, јер на млађима остаје свет, а и свака установа. МИ овде вреди правило: „боље спречити, него лечити“, — тј. не дати, да нам се ђаци — читаоци ђачке књижнице, одвикну од читања, или и не навикну на исто, па их после као људе поново овоме привољевати.

Ово је друштвени развитак, и он мора да Буе природан, а где год се учини скок, мора да буде застој дуг, тако дуг, да природним путем вођен развитак, лако ће стићи овај са скоковима — и прећи га.

Свуда, где је до сада била ђачка књижница, врло ће лако бити исту проширити у народну: допуњати је постепено књигама и листовима, према узрасту њених чланова свршених ђака, и тако постепено ићи даље и даље, — до књига за одрасле. Где пак ово до сада није било, лако се може увести правилима, која би била у вези са овим садашњим о народним књижницама, тако, да се ђачке само прошире у народне, остајући и даље као једна установа.

Још нешто по нашем мишљењу : ове књижнице народне не треба никако и ничим двојити од школских, јер и ово је својина школа

И саму набавку књига, требало је увести обавезније, тј. све књиге, које према списковима, који ће се израдити на основу чл. 25. „правила“, треба набавити за ове књижнине, треба само министарство да пошаље овој књижници; а тако