Učitelj

457

слању посветити. Тек тада, кад се овим природни редом развојем, који сваки напредак захтева, буде ишло, ми би смо имали лако и „народне“ књижнице, и читаче за исту, а једно без другога, није могуће, нити се може ово другим постићи — скоком, а за добру ствар никад доцкан није, нити је прави пут — дуг пут,

Ми сад хоћемо књижнице и за робијаше, разбојнике, зликовце, а свакојако да су то били у своје време читачи „народних“ књижница -— сад би их мање било тамо, и најзад: дајмо ово добро прво онима који заслужују, а за зликовце ово није пут, да се сада упитоме.

Једновремено са овом установом, треба се још више · побринути за књиге за ове књижнице, и набавити их, већ · реченим путем.

Наглем народу, маси, земљораднику треба дати књиге. које говоре о здрављу; књиге о привреди и књиге моралног, верског и патриотског садржаја у забавном облику. Народ здрав; народ уметан и моралан, мора бити напредан и срећан народ!

Књиге за горњу сврху, треба нарочито спремати, али то да буде систематски, извесном поступношћу и строгим избором. За овај посао заинтересовати све просвећеније синове нашег народа, да сваки на својем пољу рада. да оно, што може наша литература дати. Ми имамо богатих књижевних фондова овоме намењених, па нека се дела изазивају путем стечаја, јер за добру књигу хонорар никад неће бити велики. Лекари, привредници, професори, учитељи, свештеници и сви за ово позвани, наћи ће на овоме пољу, много благодарног посла!

Министарство просвете, самим садашњим „правилима“ (члан 25. дужно је старати се о избору књига за ове књижнице.

Српска је књижевна задруга почела радити на овоме пољу, па и она стала, бар за сада, или се то нама чини: да је велики размак њених периодичних „издања за народ 2;“

Лекарско Друштво — нека изда књигу о здрављу у опште, што џопуларније написану. —-

Наше, Учитељско Удружење, такође је морално дужно и као целина помоћи ову установу. Оно би могло, а и требало да изда прву књигу намењену овој установи, н. пр.